Напишете дума/думи за търсене

84-годишна бразилка бременна от 44 г. с вкаменено бебе

Така изглеждат вкаменените бебета. Този мумифициран плод е изваден в болница в Тайпе от 76-годишна жена. СНИМКА: РОЙТЕРС

Изненадващата находка - рентгенова снимка показа 44-годишен нероден плод в тялото на възрастна бразилка. Лекарите направиха зашеметяващо откритие, след като 84-годишната баба била приета в болница заради силни болки в корема и световъртеж. Докторите имали различни хипотези за причината и поискали референтно мнение от колегите си в клиниката по образна диагностика. Нито един медик обаче не очаквал развоя, който последвал.

p>Рентгенова снимка на корема на пенсионерката показала вкаменено бебе, разказва "Мирър". По големината и степента на развитие можело да се заключи, че плодът е започнал да се калцира между 20 и 28-седмичната си възраст. В местната болница не са се сблъсквали с такава ситуация и препратили жената при националните консултанти по гинекология.

Случаят е изключително рядък и в световен мащаб. Пенсионерката разказала в АГ клиниката, че забременяла преди 44 години и имала силни болки. Но понеже в селото й нямало акушерка, се съветвала с местен лечител. Той й дал лек, от който веднага се почувствала по-добре. "Коремът ми спря да расте, бебето също не мърдаше и помислихме, че бременността е прекратена", обяснила пенсионерката.

Въпреки необичайното състояние тя категорично отказва да премахне сега плода. "Това е свръхестествено, но до момента жената не е имала никакви усложнения. Чрез ултразвук не е възможно да се види плодът - обяснява гинекологът д-р Сарийва Кратка - Но чрез рентгеновите лъчи ясно се очертават лицето, костите на ръцете, краката, ребрата и гръбначният стълб."

Лекарите се надяват бразилката да промени решението си и да извадят мумифицираното бебе, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Те ще направят някои допълнителни изследвания, ще сканират във всички измерения "находката" и ще обяснят отново рисковете на жената и на семейството й.

През последните 50 г. достъпът до медицински грижи и пренаталните тестове направиха подобни случаи с вкаменени деца от извънматочна бременност редки, но те все все още се срещат и изумяват лекарите.

През декември на колумбийка, която внезапно започнала да изпитва силни болки в корема, също беше открит калциран плод. Науката го нарича литопедион. Той е бил заченат преди 40 години. 82-годишната днес "майка", както и бразилката на сходна възраст, не е подозирала, че извънматочната й бременност се е развила по този рядък начин. По принцип организмът прибягва до калцифициране на "чужди" за дадена зона в тялото тъкани и вещества, за да предпази организма от тях. В изключително редки случаи това става с починало бебе, развило се извън матката, което организмът не е успял да изхвърли.

Досега са известни по-малко от 300 случая, съобщени в медицинската литература.
При част от жените откритието идва в много напреднала възраст. През 2009 г. 92-годишна китайка установява, че носи 60-годишно вкаменено бебе. Породените от това тежест и болки бабата свързвала с гастроентерит.

Първият подробно описан случай е на 68-годишна французойка. Аутопсията след нейната смърт през 1582 г. разкрива, че е живяла 28 г. с напълно развит и капсулиран плод. Веднага е обявено за чудо. През годините с това са свързвани множество суеверия, а бебетата са смятани за деца на дявола.

Възможно е да има и много други случаи на вкаменели в тялото на майката бебета, за които никой не подозира. Жените, които носят в телата си литопедион, често разбират за това при неразположения чак в напреднала възраст.

Развилият се извън матката плод обикновено умира, защото няма условия за нормална функция, когато е все още съвсем дребен и може да се резорбира. Ако обаче достигне достатъчно голям размер, тялото на майката го възприема като чуждо тяло и потенциално опасен източник на инфекция. Затова го обгръща в слой от калций. Така е почти като погребан в тялото на своята майка. Както перлите в мида, така и тези каменни бебета вече не представляват заплаха и може да останат на мястото в продължение на години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ