Напишете дума/думи за търсене

Тризнаци се раждат с еднакъв рак на ретината

Трите бебета Томас, Мейсън и Люк се родили 6 седмици по-рано, но изглеждали в отлично здраве.

Младото канадско семейство Лоу било споходено от изключително щастие преди 3 месеца - родили им се тризнаци. Момченцата Томас, Мейсън и Люк са еднояйчни близнаци, заченати по естествен път, което според статистиката е доста рядко срещано явление.

След като разбрали, че чакат 3 бебета наведнъж, Лесли и Ричард Лоу, които имат още едно момче - 2-годишния Бенсън, решили да се преместят в Едмънтън, столицата на канадската провинция Алберта. Децата се родили 6 седмици по-рано от термина, но изглеждали в чудесно здраве.

Какво да ядем, за да не хванем рак - купете вече и със SMS

Няколко месеца след раждането на тризнаците бащата Ричард, който следва медицина, забелязва странна промяна в очите на бебето Мейсън. “Направи ми впечатление зеницата на Мейсън, беше странна и приличаше на капка сълза”, разказва бащата пред канадския вестник “Глобал нюз”. Мейсън споделил това със свой приятел очен лекар и

той го посъветвал

да снима бебето

със светкавица

и после да види дали на снимката има червено отражение в очите на детето. Оказало се, че в едното око няма червено петно, било бяло. 

Тризнаците със своя батко -  2-годишния Бенсън.
Тризнаците със своя батко - 2-годишния Бенсън.

Семейството веднага завело детето при очен специалист, който поставил диагнозата ретинобластома - рядка форма на рак на очите. Ретинобластомата е злокачествен тумор на ретината, който се проявява най-често при деца до 5-годишна възраст. Почти в половината от случаите заболяването има наследствен характер. В 75% от случаите ракът засяга само едното око, а в останалите 25% и двете очи на пациента. В ранен стадий заболяването е лечимо.

След като лекарите установили болестта на Мейсън, решили да прегледат и другите две бебета - Люк и Томас. Съобщили на родителите, че те страдат от същия рак на ретината. Смята се, че болестта на децата е резултат от генна мутация, настъпила, преди яйцеклетката да бъде разделена на три при зачеването на децата. В резултат и трите бебета страдат от една и съща форма на рак на ретината. Интересното в случая е, че в семейството на нито един от родителите няма болни от ретинобластома. Ако обаче момчетата станат родители един ден, шансът техните деца да страдат от подобен тумор е 50 процента, предупреждават специалистите.

Младото семейство било покрусено от новината, че очите и на трите деца са болни. Специалистите обяснили на родителите, че формата на зеницата на Мейсън нямала нищо общо със заболяването. Благодарение на наблюдателността на бащата обаче заболяването на децата било открито в много ранен стадий.

“Съсипани сме”, написа майката в семейния блог. “Сърцето ми за малко да се пръсне, когато ни съобщиха диагнозите. Сега се опитвам да стъпя на краката си. Нямаме време да бъдем разстроени, тъй като имаме да се грижим за 4 прекрасни момчета.”

Семейството долетяло със самолет в Торонто за детайлни прегледи в офталмологична клиника. След тях лекарите съобщили, че

Люк има общо 10

тумора, пръснати

в двете очи,

но намиращи се в периферните области, така че не увреждали зрението му. Туморите му вече са третирани с лазер.

Мейсън има голям тумор в лявото око, който блокира централното му зрение. Открити са и отделни ракови клетки, които по-късно биха могли да се развият в тумор. Него лекарите започват да лекуват с локална химиотерапия и лазер, за да се намали туморът и да се предотврати нарастването му в бъдеще. Лекарите се надяват да успеят да спасят лявото око на детето със систематична химиотерапия, която ще бъде приложена, когато Мейсън порасне малко. Предупредили са обаче, че детето няма да може да вижда с лявото око. 

Най-сериозно се оказва състоянието на Томас, който има голям тумор, разположен в централната част на дясното око - твърде голям, за да бъде третиран с лазер или локална химиотерапевтична инжекция. Лекарите обясняват диагнозата му на родителите, които трябва да вземат бързо решение - или да бъде приложена систематична химиотерапия - твърде рискована за бебе, тежащо едва 4 килограма, или дясното око да бъде отстранено.

Специалистите обясняват, че систематичната химиотерапия дава 50% гаранция, че окото ще бъде запазено. Възможно е обаче туморът да се разпространи, като се стигне до загуба на слуха, спиране на бъбреците или рак на мозъка. “Всичко това можеше да последва, ако бяхме решили да запазим окото, което така и така нямаше да вижда. Затова решихме да се съсредоточим върху здравото око”, разказва бащата.

Семейство Лоу решават лекарите да отстранят болното око на детето, за да може другото да се стабилизира и да се развива нормално, като поеме функцията и на двете. Операцията минала преди 10 дни и в момента Томас се възстановява добре. Сложена му е временна очна протеза, която ще бъде подменена с постоянна, когато порасне.

Равносметката от прегледите за трите деца е доста стряскаща. 5 от 6-те очи на бебетата са с тумори, като момчетата ще трябва

да се подложат

на лечение и

последващи грижи до

края на живота им

В момента те са поверени на д-р Бренда Гейли, специалист офталмолог в центъра “Болни деца” в Торонто. Лекарката обяснява, че е открила два типа тумори в очите на малките пациенти. Единия вид тя се опитва да ограничи, унищожавайки раковите клетки. Ако някоя от тях оцелее, туморът може да се върне и на по-зряла възраст. Другият вид тумори ще изчезнат, след като ретината на окото съзрее на около 3-годишна възраст, обяснява специалистката.

Семейството обаче е решило да гледа напред и да е оптимист. “Знаете ли, молихме се за чудо и то се случи. И трите бебета имат поне по едно наистина здраво око”, написа майката Лесли в блога на семейството.

И трите момчета постоянно ще бъдат следени от лекарите, като ще ги водят на прегледи на всеки 2 седмици. Специалистите ще следят за появата на нови тумори, докато ретината спре да нараства около втората им година. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ