Напишете дума/думи за търсене

10 ползи извън белите дробове от спирането на цигарите

Отказването от цигарите е едно от най-добрите решения, които вземаме за новата година. Ако сте в клуба на вече бившите пушачи, и от личен опит се убеждавате всеки ден в предимствата на живота без отрова. Ракът на белия дроб е само един, макар и най-страшен, риск за тези, които не са проявили волята да кажат: "Спирам цигарите!" Наред с фаталното заболяване ги дебнат много други здравословни проблеми, някои - неподозирани.

поред неотдавнашно проучване в Америка отказването от тютюнопушене се превръща в мода - в навечерието на 2014-а два пъти повече хора в сравнение с година по-рано казват, че това е сред здравните им приоритети. В световен мащаб обаче днес има повече пушачи, отколкото през 1980 г. Дължи се на увеличаването на населението, но "принос" има и бумът на вредния навик в бедни държави.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Гърция и България държат първенството по пушещи жени със съответно 34,7 и 31,5% според последната глобална статистика. И в двете държави цигарите са много популярни и сред мъжете. Всички те знаят, че пристрастяващият навик е вреден за здравето им, но се успокояват, че не всички хващат рак. Може би обаче не си дават реална сметка как отказването от тютюна ще направи живота им по-добър?

Първата логична мисъл е, че когато преминат в лагера на непушачите, хората дишат по-леко и кашлят по-малко. Капацитетът на белия дроб се подобрява с около 10% в рамките на девет месеца. Във възрастта между 20 и 30 г. разболяващият ефект от пушенето върху дихателните пътища може да е незабележим. Но когато през следващите години се комбинира с естествената амортизация на дробовете, проблемите лъсват един по един. Дори да се размине с най-лошото, в късните десетилетия на живота си тези хора обикновено не могат да си поемат дъх при изкачване на стълби или дори ако трябва просто да се забързат. Със сигурност непушачите на всяка възраст са по-защитени от проблеми с дишането. Има обаче и поне 10 ефекта от спирането на цигарите, които ще подобрят здравето им извън безусловното намаляване на риска за дробовете.


1. Удължава
живота
Половината от всички дългосрочни пушачи умират по-рано от свързани с тютюнопушенето заболявания, включително сърдечносъдови. Младите, които се откажат от пушенето, преди да са навършили 30 г., добавят една декада към живота си . Но това не означава, че после няма смисъл от усилието да се отървем от миризливия навик. Хората, които се освободят от него между 50-ия и 60-ия си рожден ден, си добавят средно 3 години на този свят. Отказването не само удължава живота, но и значително подобрява шанса за пълноценни и по-щастливи старини.

2. Сърцето и кръвното
влизат в норма
По време на пушене кръвното налягане се повишава, като едновременно с това расте и тенденцията за уплътняване и съсирване на кръвта. Склонността към образуване на тромби е безспорно по-голяма при пушачите. Колкото по-рано го осъзнаят и сложат край, толкова по-голям е шансът им да дочакат внуци. Особено опасни са цигарите за хората, които вече са имали сърдечносъдов инцидент. За тях навикът е равносилен на сигурно самоубийство.


3. По-добър секс
Токсините от тютюна действат като лека упойка на сетивата. Спирането на притока на вредните вещества подобрява чувствителността. Води до освежаване на интимните отношения. Мъжете, които се откажат от пушенето, може да се възползват от по-добра ерекция. За жените промяната води до по-пълноценен оргазъм. И при двата пола се засилва интересът към преживяванията в леглото. Изследвания, публикувани в списанието по сексуална медицина в САЩ показват, че в задимена спалня дори непушачи достигат до еротична възбуда.

4. Улеснява се
зачеването
Отказ от тютюнопушенето води, от една страна, до подобряване на състоянието на лигавицата на матката, а от друга - увеличава жизнеността на сперматозоидите. Ако и двамата партньори станат непушачи, двойката увеличава вероятността за зачеване и намалява риска от спонтанен аборт. Най- важното е, че се подобряват шансовете за раждане на здраво бебе.

5. Имунната система
укрепва без друга
помощ отвън
Отказването е катализатор на имунната система. Съпротивителните сили нарастват, защото организмът освобождава ресурс, който до този момент е хвърлял за обезвреждане на отровите. Човек е по-устойчив не само на генерализираните сериозни заболявания, но по-лесно преборва грипа и настинките. По-чистата кръв косвено също увеличава съпротивителните сили. Как? Благодарение на увеличаването на кислорода се подобряват психическото благополучие и настроението - безспорни фактори за нормалната работа на имунната система.

6. Обонянието и
вкусът се изострят
Тялото се възстановява от травмиращия ефект на стотиците токсични химикали, намерени в цигарите. Човек усеща средно с 10 секунди по-рано миризмите край себе си и различава повече на брой аромати и нюанси.
Едновременно с това тласък получават и вкусовите рецептори и косвено създават условия човек да се засища по-бързо.

7. Отлага
преждевременните
бръчки и петна
"Пафкането" съсипва лицето и след дори 5-годишен стаж бръчките, пигментните петна и неравности са видимо повече, отколкото при непушачи. Здравословният живот без дим забавя стареенето на кожата и забавя повяхването на тена. Кожата на непушачите получава повече хранителни вещества, включително кислород, който помага да се преодолее типичният жълтеникав цвят на лицето, който е сред най-видимите последици от цигарите. Но нормалната доза кислород е и най-естественото средство срещу главоболие и хронична умора.

8. Освежава дъха,
избелва зъбите
Всички пушачи имат комплекс заради жълтеещите зъби. Особено във времето, в което усмивката е задължително изискване за все повече професии. Но цигарите са виновни за много повече злини в устата - лош дъх, възпаления на венците, ранно разклащане и опадане на зъби. Бившите "тутунджии" по-рядко се нуждаят от стоматолога и не хвърлят луди пари за избелване на зъбите, което е свързано и с бързо износване на емайла, а оттам - с кариеси. В сравнение с пушачите имат 1,5 пъти по-малък риск от развитие на поне три орални заболявания. Дори опасни диагнози като рака на устната кухина стават по-малко вероятни според проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

9. Облекчава
хъркането
В световен мащаб хъркат всеки втори мъж и една от четири жени. Най-често това са пристрастените към цигарите. Никотинът и затоплените от огънчето тежки метали от тютюна дразнят лигавицата на гърлото и тя набъбва.Това затруднява дишането особено в легнало положение. При връщане към здравословните навици мъчителното шумно дишане оглася спалнята по-рядко. Скъсването с пушенето се смята и за фактор в борбата с апнеята. Тя се изразява в опасни паузи в дишането по време на сън, от които човек се буди, а на следващия ден е като парцал и често заспива, дори да седи на бюро или зад волана.

10. Душевен комфорт,
че не разболяваш
семейството си
Пасивното пушене увеличава риска от белодробни и сърдечносъдови заболявания - независими изследвания трупат нови и нови доказателства.
Когато децата вдишват дима от цигари, се удвоява опасността от бронхити, пневмонии, астма и дори от инфекции на ушите. Най-стряскащи са твърденията, че са в три пъти по-голям риск да развият рак на белия дроб в по-късна възраст в сравнение с децата, които живеят с непушачи. Има и епигенетична теория, че токсините увреждат ДНК на подрастващите, което залага риск дори за техните бъдещи деца. Спирайки цигарите, човек елиминира угризенията, че трови най-близките си. Освобождаването от чувството за вина намалява стреса и поддържа душевното равновесие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ