Напишете дума/думи за търсене

Защо фолиева киселина се пие още преди зачеването

Начинът на хранене е един от външните фактори, които влияят на изявата на гените - без директно да променят ДНК, те преформулират външната изява на заложените предразположения. Тези влияния са в центъра на един от най-младите клонове на медицината - епигенетиката. Запомнящо се обяснение за същността й е примерът, че ако една ларва на пчела се храни с мед, тя става работничка, живее кратко и не дава поколение, а друга бъде хранена с пчелно млечице, става царица (майка) - живее дълго и дава поколение. Подобни неща се случват и с човека. Още по-ново течение в науката - ортомолекулярната медицина, се фокусира върху баланса на нужните хранителни вещества, т.е. не само да се осигуряват витамини и минерали например, а те да са в оптимално съотношение.

Допълнително условие за доброто здраве е, тази загриженост за пълноценно хранене да се превърне в стил на живот. В онлайн анкета в рамките на кампанията "Първите 1000 дни и след това"

80% твърдят, че планират бременността си

Чудесно! Но в повечето случаи решението не е свързано с промяна в начина на живот, коменитра на дискусия за храненето на бременните и децата акушер-гинекологът д-р Румен Велев, директор на Втора специализирана АГ болница "Шейново.

Само 11% се подготвят за майчинството, като взимат фолиева киселина (витамин B9).

А е доказано, че дефицитът й води до проблеми с невралната тръба при бебето. Невралната тръба се изгражда много рано - около 23-25-ия ден от зачеването тя е завършила своето развитие. А на този етап много от жените дори не знаят, че са бременни. Смисълът е приемът на фолиева киселина да започне преди зачеването, а не когато бъде установена бременността, което в повечето случаи вече е закъсняла загриженост, обясни лекарят с 30-годишна практика.

При предварително започване на прием и достатъчно високо ниво на фолиевата киселина рискът от дефекти на невралната тръба намалява с 22%. От невралната тръба впоследствие се развиват гръбначният стълб и централната нервна система. При сравнително често разпространената аномалия спина бифида прешлените, които трябва да покрият гръбначния мозък, не се позиционират правилно и се образува отвор. Това може да доведе до парализа на краката, изпускане, липса на сетивност.

Голямо значение за здравето на бъдещата майка и детето й има и желязото. Традиционно бременните жени развиват някаква форма на анемия заради специфични компенсаторни механизми. В този период настъпва промяна в количеството на циркулиращата кръв, плазмата на кръвта се увеличава и нуждите от фолиева киселина и желязо се увеличават и ако недостигът не бъде компенсиран, бременната развива анемия, която може да бъде предадена и на новороденото.

Много важно за ограничаването на риска от анемия е също и прекъсването (клампирането) на пъпната връв да бъде извършено в оптимален отрязък от време. Ранното клампиране може да доведе до анемия. Но и не бива да се отлага дълго, защото прекалено късното прекъсване причинява полицитемия. Най-общо казано, това означава детето да се роди с повече кръв, което налага кръвопускане, за да се избегне по-изразена жълтеница, обясни акушер-гинекологът. Д-р Велев смята за подценен и проблема с дефицит на витамин D. Веществото се синтезира в организма под влияние на слънчевите лъчи и в по-малка степен се осигурява с храна. Половината от пациентките му имат най-малкото недостиг на витамина. А той е фактор за имунната система на бебето и костния обмен.

Придефицит на витамин D у майката бебето има остеопороза

- рехава костна структура. Такива бебета са по-предразположени към счупвания.

През бременността недостатъчно внимание се обръща и на осигуряването на достатъчно омега-3 мастни киселини. Те имат изключителна роля за развитието на зрителните органи и на мозъка на бебето, но са и фактор, който намалява предразположението към алергии. Най-много омега-3 мазнини по естествен път с храната се набавят от рибата, жълтъците, ядките - особено орехите, лененото семе и др.

Сравнително нова, но перспективна тенденция е използването на пробиотици. Разговорно ги наричаме добри бактерии. Специфичното за бременността е, че пробиотиците особено от групата на лактобацилус ацидофилус подобряват средата във влагалището.

Бебе, родено по нормален начин, се контаминира - “заразява”, с тези добри лактобацили

и възприема по-добре кърмата, обясни д-р Велев. "При цезарово сечение, естествено, този контакт на бебето с полезните бактерии, не може да се случи. Отделно много проучвания стигат до извода, че родените оперативно деца имат по-трудна адаптация и са по-алергични."

Друг плюс от пробиотиците по време на бременността е, че подобряването на микрофлората във влагалището предотвратява инфекциите и по този начин предпазва от преждевременно раждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ