Напишете дума/думи за търсене

Витамин В9 помага бебето да се роди здраво, рибата - да е умно

На снимката: Доц. Людмила Иванова

Кафето не е забранено за бременните, но да не ядат черен дроб, съветва доц. Людмила Иванова, зам.-декан на Медицинския факултет на Софийския университет, специалист по хранене и диететика

За да се роди бебето здраво, от особено значение е бременната жена да приема достатъчно фолиева киселина (витамин B9), при това още преди зачеването.

А за да бъде бебето умно - тя трябва да яде 2 пъти седмично мазна риба. С полезните си омега-3 мастни киселини рибата осигурява формиране и оптимално развитие на мозъка и оттук гарантира по-висок интелект.

Това е съветът на доц. Людмила Иванова, специалист по хранене и диететика с дългогодишен изследователски и преподавателски опит, заместник-декан по учебната дейност в Медицинския факултет на Софийския университет “Свeти Климент Охидски”.

Изненадващо за повечето хора е твърдението на специалистите, че всъщност важните за мозъка омега-3 мастни киселини са основно в рибите, ядките и някои семена ( ленено, рапично) и не толкова в зехтина, дори той да е студено пресован.

През първите девет седмици от развитието на плода се формират повечето органи, а до края на феталния период се залага и предразположението към метаболитен синдром, което в значителна степен зависи от това, как ще се храни бременната жена.

Един от най-сериозните хранителни рискове в първите седмици на бременността е дефицитът на фолиева киселина в майчиния организъм.

Липсата на адекватно количество витамин В9 води до неправилно формиране на мозъчните структури и невралната тръба в първите 4-6 седмици след забременяването - период, в който бременността все още не е установена.

Последствието от този дефицит е раждане на дете с ненапълно затворена неврална тръба - спина бифида. Представлява вроден дефект, който понякога е дори несъвместим с живота.

На фона на факта, че поне половината бременности са непланирани, профилактиката е сериозен проблем.

При фолиев дефицит може да се очаква и по-голяма вероятност от нарушения в развитието на плода. Фолатът се съдържа в доста храни - спанак, леща, зелени салати, броколи и карфиол, лешници, авокадо, портокали и др. Но от тях той се усвоява с 50 процента по-слабо в сравнение със синтетичната фолиева киселина под формата на таблетки, която е достъпна и евтина.

При планирана бременност, поне три месеца преди и в първите 3-4 месеца на бременността е препоръчително бъдещата майка да приема ежедневно 400 микрограма фолиева киселина, като едновременно с това консумира богати на фолат храни. За жени с доказан диабет или с предишни проблеми в износването на плода (или раждане на дете с малформация) дозата се увеличава до 5000 микрограма на ден, но задължително по лекарско предписание.

Твърде слабите жени и жени със затлъстяване биха могли да имат известни трудности със зачеването. Това налага

нормализиране

на теглото преди

планирано

забременяване

Ползата е не само за майката, а също намалява риска за детето от болести на обмяната - затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет от тип 2.

По време на бременността теглото на жената нараства и това е единственият период от живота, в който наддаването на тегло за кратък период е абсолютно необходимо. С уговорката, че е нормално това да бъде в рамките на 11-16 килограма за цялата бременност. Това се осигурява с разумно увеличаване на дневните калории.

Средно дневната нужда от допълнителна енергия през първите 3 месеца е само 68 калории , която в полезна храна може да се преведе като 1 средно голям портокал или 10 г бадемови ядки.

През вторите 3 месеца бременната може да си позволи по около 266 калории на ден над обичайното си хранене от преди зачеването, или порция от 200 г нетлъсто пилешко (агнешко).

Особено добра

е комбинация от

1 яйце и 1 банан

Те дават същата енергия, но наред с това пълноценен белтък и полезни въглехидрати, без да увеличават значително приема на мазнини, като създават ситост и удоволствие от храненето.

В последните три месеца преди раждането допълнителните калории достигат до 496 на ден, колкото може да се получат от 250 г пилешко и банан, или същата порция от месото плюс 50 г ядки, обясни доц. Иванова. Тя препоръчва във финалната трета от бременността по-стриктно да се контролира теглото и да не се допуска наддаване с повече от 1/2 кг седмично. Особено важно през целия период в очакване на бебето е набавянето на пълноценен белтък, достатъчно полезни мазнини и въглехидрати, както и храни, богати на желязо, калций, витамините А и Е.

Менюто може да се състави лесно, като се вземат предвид нужните количества и подходящите храни.

Средно за деня трябва да се гарантират 27 мг желязо. То се съдържа в по-значими количества в говеждото месо, пилешкото, пуешкото, кафявия ориз, шоколада. Черният дроб също е богат на желязо, но по време на бременност не се препоръчва, защото съдържа много витамин А, който крие риск от малформации за плода, предупреди доц. Иванова. Тя препоръчва за набавянето на препоръчителните 1000 милиграма калций за деня включване в менюто на мляко, извара, твърдо сирене, сардини, бадеми, сусамени семена.

Съомга, риба тон, сардини, яйца набавят потребностите от витамин D (200 международни единици).

Потребността от цинк и йод е съответно 11 милиграма и 220-250 микрограма. Те са в изобилие в месо, птици, риба, бобови храни, кашу, мляко, бадеми и в йодираната сол, морските храни, орехите, ягодите.

По-популярни са източниците на пълноценни белтъчини и есенциални аминокиселини: яйца, месо, мляко, сирене, които са основен материал за изграждането на тъканите и органите на плода.

Жените, които обичат кафе, може да продължат да го пият, но според експертката

кофеинът общо от

всички източници

не бива да е над

200 мг за деня

За ориентир: в чаша от безкофеиновите видове има 3 милиграма кофеин, почти поравно - около 20 мг, е в топлия шоколад и зеления чай. Между 47-75 мг е в еспресото, в колата 40, в черния чай - 14-70 , в разтворимото кафе 82, кафето от кафеварка - до 95.

По време на бременност алкохолът обаче трябва окончателно да се спре. Както и цигарите. Цената за нарушаване на тези забрани е висока и за сметка на здравето не само на детето, но и на майката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ