Напишете дума/думи за търсене

В “Сити Клиник” спасиха бременна и плода ѝ по уникален за света метод

Проф. Лазар Ангелков от Белград - водещ специалист на ритъмните нарушения в Европа

Изписват здрава в сряда 36-годишната софиянка, която бе със застрашаваща живота й тежка камерна тахикардия 

Лекари в “Сити Клиник” спасиха чрез почти непознат за света и сложен метод 36-годишна бременна софиянка със застрашаваща живота тежка камерна тахикардия.

Уникалната процедура в УМБАЛ “Сити Клиник” извършиха електрофизиолози начело с шефа на отделението д-р Милен Предовски и известния професор от Белград д-р Лазар Ангелков.

Жената постъпва с вродена хипетрофична кардиомиопатия, която не е била проследявана и контролирана. С подобно заболяване много пациенти умират от сърце, ако не се имплантира навреме кардиовертер дефебрилатор, който да спре жестоката аритмия и да нормализира пулса. Липсата на такова устройство поставя жената и 7-месечното бебе в утробата ѝ в риск от внезапна смърт. “Когато забременях, никой не ми обясни риска, нито че трябва да ми се имплантира устройство заради тахикардията ми”, казва жената, която дотогава е лекувана с медикаменти в друга болница.

В нейното състояние обаче има голям риск ангиографското изследване да увреди плода и затова лекари препоръчват процедурата да се извърши след раждането, без да дават гаранция за живота ѝ, докато износва плода или при самото раждане.

Тогава жената отива в “Сити Клиник” за консултация при д-р Лазар Ангелков. Той е водещ специалист в областта на ритъмните нарушения в Европа и отскоро е от екипа на “Сити Клиник”. Заедно с началника на отделението д-р Предовски предлагат нещо, което е новост за света - имплантиране на устройството не под рентгенов контрол, а под ехографски.

Д-р Милен Предовски - началник на отделението по електрофизиология в “Сити Клиник”
Д-р Милен Предовски - началник на отделението по електрофизиология в “Сити Клиник”

“Ехографският образ не дава прецизна картина за разлика от ангиографа, който ползва рентгенови лъчи, и затова е изключително трудно само с него да се постави животоспасяващото устройство”, разказва д-р Лазар Ангелков, главен консултант и член на екипа на отделението по Електрофизиология към УМБАЛ “Сити Клиник”.

Въпреки огромния риск електродът на дефебрилатора е поставен в дясната сърдечна кухина спешно и жената е изписана на следващи ден в подобрено състояние и с ограничен риск за нея и плода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ