Напишете дума/думи за търсене

До всички майки...независимо от размера, който носите

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло.

Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането. Да, налага ви го дори момичето във вашия френд-лист, което публикува снимка по бански с надпис „Така изглеждам 2 седмици след раждането. Какво е вашето извинение?“. Всъщност подобни изказвания са много често срещани и създават усещането, че скоро родилите майки, които са с килограми над нормата, трябва да се срамуват от това и да крият телата си. Обществените нагласи и натиска от страна на идеализирани образи във фейсбук създават усещането, че сте абсолютно задължена да се подлагате на изтощителни диети и да не забравите след това да покажете резултата пред всичките си виртуални приятели. Факт е, че разделението го има. Всеки път, когато пиша материал с подобно послание, отдолу е пълен с караници между жени, които се обиждат на дебели и слаби, на мързеливи и амбициозни, на кърмещи и некърмещи, на префърцунени и обикновени и т.н. и т.н. Затова ето няколко думи към всяка майка, независимо от размера, който носи.

До майката с невероятната фигура, която критикува останалите:

Със сигурност имаш външност, на която се възхищавам. Тялото ти изглежда непокътнато от бременността и раждането и съм сигурна, че това е плод на усилия, воля, но и на доза ген. Наистина ти завиждам благородно, че се побираш в дънките, които носеше преди да забременеш, още на самото изписване. Но знай, че не всеки има този късмет. Бъди толерантна към това и не съди. Не фигурата е основен повод за гордост, а това каква майка си. Замисли се следващият път, когато обидиш майка с наднормено тегло. Може би не знаеш всичко за нея и живота й. Постави се на нейно място.

До майката с нормално тегло:

Знаеш, че не си пълна, но и все нещо не ти достига, за да имаш идеални килограми. Може би си мислиш, че не изглеждаш като секси мацката, която ти се иска да бъдеш, просто защото преди да родиш носеше 1 номер по-малки дънки. И все нямаш волята да влезеш отново в тях. Знам, изпитваш от време на време чувство за вина, че си хапваш повече сладко или тесто. Но знаеш ли, няма защо. Прекрасна си по начина, по който изглеждаш. Няма нищо по-женствено от жена с апетитни извивки. И запомни – имаш цял един живот, в който да влезеш в старите си дънки. Не е нужно да се стремиш на всяка цена да приличаш на по-слабите си приятелки. Защото си уникална точно такава, каквато си. А най-голямото ти предимство като жена е, че по себе си носиш „белезите“ от създаването на един живот. Не е ли прекрасно?

До майките с наднормено тегло:

Знам, че не се чувстваш комфортно в тялото си. Още повече, когато много от хората покрай теб не могат да разберат, че килограмите са плод на стрес, хормони, здравословни проблеми, а понякога и семейни. Знам, че често се чувстваш неразбрана и мечтаеш тайничко да бъдеш предишното момиче. След това гушваш бебето си и се успокояваш, защото осъзнаваш кое е истински важното в момента.

Понякога се чувстваш различна и съдена заради това. Притесняваш се кога отново ще можеш да облечеш бански и коремът да изчезне. Знам, че полагаш усилия, но понякога не всичко зависи от нас и от желанието ни. Има психологически и здравословни фактори, които ни карат да качваме, но не и да отслабваме. И сякаш по-слабите ти познати не го разбират. Знам колко си горда, когато се справиш дори само с 1 кг. И повярвай ми – това е победа.

Притесняваш се от стриите си, но в същото време емоционалната травма от това да се чувстваш различен оставя много по-големи следи. Затова обичай себе си, защото си достойна за уважение. Ти си истински боец!

До майките от всички размери:

Скъпи майки, всяко тяло се променя през бременността. Време е да спрем да се разделяме по размера, който носим – било то чрез социалните мрежи или чрез медиите. Всяка жена носи различен номер, но има едно нещо, което ни обединява и то е безграничната любов към децата ни. И, ако искаме те да бъдат толерантни и един ден да се обиждат в училище на „кльощав“ и „дебел“, нека започнем с даването на пример от себе си.

Едно тяло не е по-добро от друго. И обратното. Всяко е красиво по своему, независимо от чуждото мнение. Само по себе си майчинството е достатъчно трудно приключение, за да се налага да носи допълнителната тежест на срама от слеродилното тяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ