Напишете дума/думи за търсене

Най-често срещаните грешки, които допускаме през бременността

Дори да знаете всичко за здравословното хранене през бременността, йогата и други полезни активности за този период, то със сигурност има някои много по-простички неща, които изпускате.

Вижте 5 от най-често срещаните грешки, които допускаме през бременността без дори да подозираме.

1. Хапвате наистина много.

Необходимият прием на калории в този период е между 1800 и 2000 калории – с около 300-400 калории повече от обикновено. Това допълнително количество е необходимо за правилното развитие на бебето.

Понякога обаче, благодарение на хормоните, ни се хапва наистина много повече от обикновено. Няма нищо лошо в това, стига да не прекалявате и да стигате до крайности. Не само защото после ще ви е далеч по-трудно да свалите 20 или 30 килограма, а и защото не е здравословно нито за вашето здраве, нито за това на живота, който носите. Наслаждавайте се на храната и на апетита си, но бъдете разумни, колкото и да ви е трудно точно е този момент. Съчетавайте хапването с дълги разходки, за да изразходвате енергия.

2. Самодиагностицирате се.

Не е нито разумно, нито правилно да си поставяте диагности сами по време на бременността. Камоли да приемате каквито и да било медикаменти и препарати по свое усмотрение. Приемайте хапчета, които са предписани от вашия лекар, независимо какво пише на листовката.

3. Не спите достатъчно.

Ако допреди бременността си сте спали по 6 часа и това никак не ви е притеснявало, то сега не можете да си позволите същото. Тялото има нужда от много повече почивка по време на деветте месеца. Спете по поне 8 часа на денонощие. Колкото повече, толкова по-добре.

4. Не говорите на коремчето си.

Бременността понякога е стресираща и ни кара да се чувстваме уморени. Точно това ни кара да изместим фокуса от своето коремче. Но само до момена, в който не усетим първото ритниче на бебето в него. Дори и за някои да звучи пресилено, е важно да говорим на коремчето си. Така бебето свиква с гласа на мама лека полека. Четете му приказки, пускайте музика и го докосвайте с ръка. Така създавате връзка още преди детето ви да се е появило на бял свят.

5. Не спортувате.

Спортуването не е задължително да се изразява в тежко физическо натоварване. Достатъчно е да правите сутрешна гимнастика за 10 минути или да практикувате йога преди сън. През деветте месеца определено ставате малко по-тромави. Особено през третия триместър. Разходките и гимнастиката ще ви помогнат да повишите тонуса си. Доказано е също така, че бременните жени, които практикуват лек спорт, страдат много по-рядко от предродилна и следродилна депресия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ