Напишете дума/думи за търсене

Няколко финансови урока за детето от реалния живот, поднесени чрез игри

Финансовата култура на детето е част от пътя му на израстване. Много родители се питат кога е най-подходящият момент и възраст, за да започнат разговорите за парите. Всъщност подходяща възраст няма. Достатъчно е то да познава цифрите. Може би по-важният въпрос е как точно да създадем тази финансова култура?

Опитайте да попитате 5-годишно дете откъде идват парите. Почти сигурно е, че ще ви отговори "от банката", "от мама и тати" или "от портмонето". То няма да разбира съвсем, че вашето семейство ги печели с труд и работа. За да му помогнете да го осъзнае, започнете да му говорите повече за различните видове професии и как на хората им е платено, за да ги извършват. Можете дори да се договорите то да започне своя "работа". Например да получава екстра бонуси, ако си прибира играчките всеки ден и държа стаята си подредена.

Друга тактика, за да научите детето на стойността на парите, е да превърнете неговата стая в "магазин". Сложете цени на някои от играчките и дори дрехите. Помолете го да направи лист с нещата, които иска да купи непременно, както и разчет на средставата, с които разполага към момента. За целта можете да му дадете изкуствени пари по ваша преценка. Така ще го научите да ги разпределя правилно и да мисли първо за най-важните неща, които трябва да покрие с тях. Уточнете, че няма как да откупи всички играчки за един ден. Така всеки следващ ще има амбиция да печели още чрез своята работа вкъщи, с които да купува постепенно останалите.

Хубаво е да осигурявате достъп на детето си до пари. Ако никога няма такъв, то няма как да се научи да ги съхранява и разпределя. Научете го да пести. Обяснете му, че не е необходимо на всяка цена да изхарчи всичко, което има. За целта можете да си поиграете на банка. Обяснете, че за всеки лев, който спести, ще добавите 50 стотинки от себе си. Децата все още нямат способността да мислят в перспектива, затова вие сте човекът, който трябва да ги научи на това. Кажете му как парите могат да се увеличат, ако ги спестява и не ги харчи в мига, в който ги спечели.

Няма как да избегнете моментите, в които ще ви е трудно и ще попадате в неудобни ситуации. Много често влизаме в магазин за играчки и детето заявява, че има нужда от дадена вещ. В такъв момент емоциите и първичното желание взимат превес и малкото ви съкровище бързо ще забрави всички "уроци" за парите, които сте упражнявали. Затова не бива да се поддавате, а да останете спокойна и да отстоявате позицията си. На първто място малчуганът трябва добре да знае значението на думите "имам нужда". Обяснете му, че имаме нужда само от неща, без които животът ни не би бил същият. Дайте му време да осмисли дали е готово да похарчи "парите", които е спечелило, за играчка, която е подобна на много други от неговите. Бъдете търпеливи и не реагирайте със съгласие на сълзите или моментите слабости. Това е напълно нормална част от пътя, по който ще минете, за да научите детето си на стойността на парите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ