Напишете дума/думи за търсене

Изграждане на силна връзка между бащата и бебето през първата годинка. Как?

Разбираемо майките имат по-голямо предимство при изграждането на връзка с бебето, отколкото бащите. Жената е тази, която кърми и приспива новороденото. Тя е и тази, която му дава живот.

Ето защо не е чудно, че новият член от семейството се привързва първо към нея. Затова трябва да се вложи специално отношение, старание и дори въображение, за да въведете и таткото в ситуацията.

Някои изследвания показват, че плодът може да разпознава гласовете на родителите си, още докато е в утробата на майката. Докато сте бременна, е добре половинката ви да говори на корема ви поне няколко минути на ден. Счита се, че така още няколко дни след появата си, бебето ще успява да различава гласа на таткото.

Стимулирайте мъжа си да прави гимнастика с него. Обърнете се към своя педиатър, който ще ви покаже как е правилно да масажирате. Нека таткото постави бебето на леглото вечер преди баня и да си поиграят само двамата 10 минути. Добре за целта е да повдигне ръчичките нагоре плавно няколко пъти. Крачетата също се свиват и разгъват внимателно. Така ще се раздвижи телцето му.

Нека таткото изкъпе бебето. Това той ще ви даде време за почивка и едновременно с това ще се почувства по-ангажиран относно отглеждането му. Бъдете наблизо и помагайте. Със сигурност първият път ще е изплашен и няма да знае как точно да хване крехкото телце на детето. За всеки мъж е страшен периодът, в който се учи как да държи отрочето си. Оставете го да извърши по-голямата част от банята, а вие само му помагайте, когато се наложи да му поливате вода и подадете кърпата и халатчето. Покажете му как да го намаже с лосион за тяло и го оставете да направи масаж след банята.

А вие, татковци, вземете детето си в ръце и се разхождайте с него из дома ви. С едната ръка го дръжте по коремчето, за да успокоявате коликите, а с другата за дупето. Нека гледа надолу. Така лесно можете да го приспите. Успеете ли да се научите сам да приспивате малкото създание, значи сте крачка напред. То ви има доверие, привързано е към вас и спокойно можете да оставате и за по-дълго сами. Хубаво е също така да го носите в кенгуру, когато отивате до магазина или на кратка разходка. Близостта до тялото ви изгражда силна бащина връзка.

Нека таткото и детето прекарат поне няколко часа насаме на разходка в парка. Вашата половинка трябва да се научи да се справя в различни ситуации. Предварително проведете разговор с него и му обяснете някои от основните неща. Може дори да му запишете на телефона или на листче важни заръки. Доста майки нямат смелост да оставят бебето само с бащата, защото се притесняват и страхуват, че той не е достатъчно подготвен да реагира адекватно във всеки един случай. Не правете тази грешка и дайте шанс на мъжа си да ви докаже колко грижовен и отговорен родител е. Определящо за психиката на детето в по-късна възраст е каква връзка е имало с таткото.

Четете! Книгите за майчинството не са създадени само за нежния пол. Вземете от литературата на жена си и се образовайте възможно най-много, още преди раждането! Ако още не сте татко, а тепърва ви предстои, обмислете идеята да присъствате на самото раждане. Вярно е, че не всички мъже имат тази смелост, но пък ви уверяваме, че си 

Мили бащи, правете глупави физиономии, издавайте смешни звуци и имитирайте всякакви животни, стига бебето ви да се усмихва. Това е единственото време, когато ви е позволено да се държите неадекватно на обществени места.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ