Напишете дума/думи за търсене

Да се храним като за двама – дали това правило важи за бременността или е силно преувеличено?

”Всъщност са ви нужни само от 100 до 300 калории повече на ден в сравнение с храненето ви преди да забременеете”, съветва д-р Николай Георгиев. Истина е, че имате нужда от допълнителни калории и храна, богата на полезни вещества, за да помогнете на вашето бебе да расте, но не е необходимо да увеличавате менюто си двойно. Всичко трябва да се случва в рамките на разумното и допустимото. Балансираното хранене и постепенното и плавно наддаване са много важни за правилното развитие на малкото създание в нас.

Много дами не се съобразяват с хапването и често след раждането се чудят как да се отърват от излишните килограми. Подлагат се на изтощителни и дълги диети, които не дават резултат. В същото време на могат да ограничат изцяло храната, за да не спре кърмата. Връщането на перфектната фигура с времето става мир. След себе си това води до комплекси и чувство за малоценност. Ето защо е добре да вземето под голямо внимание началната и крайната точка на промяната, която ще се отрази върху кантара по време на 9-те месеца. Тя е напълно контролируема и зависи изцяло от вас. Ако посеете семената на разумното наддаване, то след това ще пожънете успеха от хубавата следродилна фигура.

С какво да започнем? Има голямо значение какво е било вашето тегло преди бременността, за да знаете каква е границата, до която е нормално и здравословно да стигнете с наддаването. За това ще ви помогне и вашият наблюдаващ лекар. Една жена с нормално за ръста си тегло преди бременността трябва да наддаде от 11 до 16 килограма по време на бременност. Жените с поднормено тегло преди бременността трябва да наддадат между 12 и 19 килограма. Жени с наднормено тегло трябва да се ограничат до 11 килограма по време на 9-те месеца.

В първите три месеца се прибавя от 1 до 2 кг към теглото. След това е нормално по около 400 г на седмица. Ако ще имате близнаци, е в границите на здравословното да наддадете между 16 и 21 килограма до края. И все пак как се разпределя теглото по време на бременността? Бебето тежи около 3,600 кг. Плацентата достига до килограм и половина. За амниотичната течност имаме до 1,5 кг. За тъканта в гърдите се отнася същото, а може и по-малко. Кръвоснабдяването и увеличаването на матката са с тежест средно по 2 кг. Най-много е отделено за мастните депа – от 2,4 до 4 кг.

Има и такива жени, които по време на бременност отслабват. Това като цяло не е препоръчително, но, когато една жена е с наднормено тегло, не е опасно да загуби тегло. Това трябва да се случва под наблюдението на лекар. Въпреки това в повечето случаи жените не трябва да губят тегло драстично в такъв момент.

Разпределяйте храната си в 5 малки порции всеки ден. Ако пък до този момент винаги сте хапвали по 3 пъти, не променяйте навиците си. Много е важно по никакъв начин да не сменяте начина си на хранене, както и честотата. В това се крие разумното наддаване. Единствено може да замените някои не толкова полезни храни с плодове. Дръжте под ръка леки закуски като ядки, бисквити, сушени плодове и кисело мляко.

Ако все пак сте наддали повече, отколкото е препоръчително в началото на бременността, консултирайте се с вашия лекар. Не е подходящо умишлено да губите тегло.

Веднага след раждането ще свалите между 4 и 5 килограма от качените. След няколко седмици ще се редуцират и натрупаната кръв и течности. Не си позволявайте да хапвате неограничено, само защото сте бременна. Това не е оправдание. Вредно е както за бебето ви, така и за вас. Нормално е да ви се дояде нещо много силно. Хапнете си, но само толкова, колкото да облекчите нуждата. Бебето ви няма нужда от прекалено много шоколад, пържено, мазно и газирани напитки. Това са продукти с бедна хранителна стойност и висока калоричност.

Бременна не значи болна. Движете се много и правете леки упражнения, които са подходящи за бременни. Поинтересувайте се от йога и спининг за бременни. Напълняването по време на бременност е и генетично заложено. Ако майка ви и баба ви са наддали малко или много килограми през бременността си, то е почти сигурно, че и вие ще бъдете като тях. Задължително следете килограмите си, за да можете да реагирате бързо, ако сте под или над нормата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ