Напишете дума/думи за търсене

Искам да имам по-качествен сън. Но как?

Едва ли има човек сред познатите ви, който смело може да заяви, че се наспива добре и няма нужда от повече сън. Проблемът с безсънието и лошото качество на съня се е превърнал в цяла „епидемия”. Лягате в леглото си вечер. Усещате, че сте ужасно изморена, клепачите ви се затварят, но поради неразбираема причина не можете да заспите. В главата ви започват да прехвърчат мисли: какво не успяхте да свършите днес, какво ще приготвите за закуска на децата утре сутрин, прехвърляте събитията в офиса, после се сещате и за банката. И така навлизате в един порочен кръг, който може неусетно да ви върти до сутринта. Докато усетите, вече е станало 5. Знаете, че след час трябва да ставате. Тогава пропускате и малкото останало време за сън от притеснение да не се успите. При майките на новородени е дори още по-кошмарно, защото са в постоянен полусън. Не всичко свършва дотук. Умората на следващия ден е най-смазваща. Установено е, че липсата на сън повишава нивата на стрес, както и склонността към депресия и безпокойство. Възможно е това да доведе до наддаване на килограми. С други думи, когато не се наспивате - не достигате до най-високия си потенциал. Лошият сън може дори да повлия на успеха ви. Подбрали сме няколко изпитани съвета, които биха могли да ви помогнат в такава ситуация. Ако не напълно, то поне частично. Вижте какви са те.

Заспивайте и се събуждайте в един и същи час всеки ден. Събуждането по различно време всеки ден от седмицата влияе много негативно на цикъла на съня. В това число влиза и спането до обяд през уикенда. Неприятно е, но трябва да го ограничите. По този начин не след дълго ще забележите, че не ви е нужна аларма и се събуждате с повече енергия. Обърнете внимание на това дали сутрин в стаята ви влиза естествена слънчева светлина. Тя е важна, защото поддържа ритъма на вътрешния ви часовник и ви кара да се чувствате свежи от момента на събуждането. Веднага щом се събудите, отворете широко завесите или излезте за малко на слънце и въздух на терасата.

Правете 10-минутна йога за по-добър сън. Йогата е просто пример, но не е никак лош избор. В ютюб можете да откриете упражнения за добър сън, които се изпълняват в леглото. Те траят по няколко минутки и са подходящи за начинаещи. В тях се набляга на дишането, защото то е много важно за качествения сън. Пробвайте в продължение на една седмица и ще забележите положителен резултат. Напрежението от тялото и ума в спалнята с времето ще започне да отшумява. Ако не сте почитатели на йогата, то отделяйте всяка вечер по 10 минути, в който да си имате ваш ритуал преди заспиване. Нещо, с което да успокоите ума и тялото си. За това може да ви помогне книга или взимане на горещ душ или вана.

Не пийте алкохол преди лягане. Една чаша вино преди сън? Забравете за това. Макар и да смятате обратното, алкохолът не успокоява, а всъщност нарушава целостта на съня и на следващата сутрин се събуждате изтощена и с кръгове под очите. Затова, ако държите на съня си, забравете за алкохола преди лягане.

Спрете да пиете кафе осем часа преди времето за сън. Едно изпито кафе се задържа в тялото ви от 8 до 10 часа. Ако през деня пиете по няколко, не се чудете защо не можете да си отпочинете пълноценно. Пиенето на твърде много кафе може да доведе до безсъние и нарушен сън, но също така и до стрес и безпричинно чувство за безпокойство.

Оставете телефона и лаптопа надалеч. Скорошно проучване показва, че в днешни дни почти всеки трети човек ляга с телефон в леглото. По навик започва да сърфира в интернет, уж докато се унесе. Да, ама не. Дори и да пуснете нощния режим на дисплея си, електронните устройства нарушават естествените механизми на съня ви. Един час преди лягане изключете дори и телевизора и се отдайте на релакс. Заменете телефона и лаптопа с книга и ще забележите разлика.

Запишете трите най-добри неща за деня си и три неща, с които планирате да се справите утре.

Тези от вас, които отделят по 5 минути всяка вечер за обмисляне на деня и оценяване на положителните му страни, спят по-добре. Записвайки тези неща, вие не позволявате на същите мисли да нахлуят отново, когато вече сте си легнали. Оставяте мислите си на листа и не им позволявате да присъстват в главата ви, докато се опитвате да заспите. Пренасяйки графика си на листа, го премахвате от мозъка си. Логично, нали? Дозата позитивност пък дава усещане за спокойствие и позволява пълноценен сън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ