Напишете дума/думи за търсене

Безсънието е симптом на предродилна депресия

СНИМКА: http://www.soc.ucsb.edu/

Движете се повече и правете това, което ви е доставяло удоволствие и преди да забременеете. Избягвайте допълнителни стресови ситуации по и не се подлагайте на диети.

Ще бъда ли добра майка? Ще мога ли да се грижа добре за бебето? Какво ще се промени в живота ми? Готова ли съм? – тези и още много подобни въпроси си задашат много бременни. За следродилната депресия се е изговорило и изписало много. Рядко се замисляме обаче, че освен нея съществува и предродилна. Тя е не по-безобидна и тормози голяма част от бъдещите майки.

От какво е причинена? Много са факторите, водещи до този вид психологическо разстройство. На първо място роля играят физическите изменения и стресът от предстоящото събитие. Особено, ако за вас това е първо раждане. Промяната във всекидневието, навиците, настроенията и социалния живот оказват много голям натиск върху психиката на бъдещата майка.

При някои жени се засилва има страх, следствие от предишни помятания, внезапни усложнения и съответно непрестанни въпроси дали всичко ще протече гладко този път.

По какво да познаете, че сте в капана на предродилната депресия? Един от най-силно изявените симптоми е безсънието.

Усещането за самота

и неразбиране също

е много обичайно

По време на бременността честата смяна на настроенията е нещо нормално, но ако усетите прекомерна раздразнителност, е хубаво да я вземете под внимание. При някои бъдещи майки също така се наблюдава страх от изоставяне от половинката. Много бременни се притесняват от това в каква насока ще се променят любовните отношенията след появата на новия член в семейството. От това произлиза и усещането за липса на самочувствие. От там отново минавате във фазата да мислите колко много сте напълнели или как изобщо не изглеждате като преди. И така, без да се усетите, влизате в един омагьосан кръг от въпроси, на които отговор така и не намирате. Меланхоличното ви настроение става все по-често. Проявявате безразличие към необходимите грижи по време на бременността и за подготовката за раждането.

При по-тежките

форми на предродилна

депресия дори се

стига до враждебност

към бъдещата поява на новороденото, защото то изисква извънредно голяма отговорност и внимание от страна на майката. Тя започва да си мисли как ще престане да работи, да се среща с хора, няма да изкарва пари и да е пълноценна.

За съжаление у нас все още не се обръща чак толкова голямо внимание на предродилната депресия. Повечето лекари следят единствено физическите изменения и показатели на бременната, а оплакванията за психически дискомфорт, дължат единствено на хормоналните изменения. Затова по-голямата част от жените се налага да се справят сами в този момент.

Как става лечението? Това, разбира се, зависи от степента на депресията.

За бременните с

леки симптоми е

от особена важност

подкрепата от близките. Ако чувствате, че имате форма на предродилна депресия, е много важно да запознаете с това хората около себе си. Така те ще ви помогнат да се отърсите и ще избегнете чувството на самота. Много грешно в такъв момент е да изживявате всичко сама. Чак тогава, ако и това не помогне, е добре да се обърнете към психилог. Не омаловажавайте в никакъв случай важността на едно такова състояние.

Движете се повече и правете това, което ви е доставяло удоволствие и преди да забременеете. Избягвайте допълнителни стресови ситуации по и не се подлагайте на диети. Ограничаването допълнително ще ви раздразни. Отдайте се на дейности, които ви правят щастливи.

Има жени, които са генетично предразположени към депресия. Можете да разпитате своите баба и майка как е било при тях, за да направите съпоставка и прецените по-лесно състоянието си. Най-важно в този момент е поведението на съпруга. Говорете с него и му обяснете емоциите и мислите си. Важно е в този момент той да приеме сериозно ситуацията и да ви подкрепя да изразявате чувствата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ