Напишете дума/думи за търсене

С изучаване на чужд език в ранна възраст се избягва акцентът при говор

7 години са нужни на едно дете, за да научи перфектно чужд език.

Все повече се статиите, в които четем как децата на холивудските личности посещават уроци по чужд език още с навършването на 3-4 годинки. Обикновено това са последователите на тенденцията "четене от пелените", които усърдно подпомагат децата си да познават азбуката още от най-крехка възраст. Кога е подходящо да запиша детето си на чужд език? Кога е най-удачното време - нито прекалено рано, за да отнемам от безгрижното му детство, нито пък много късно? Ще се обърка ли детето ми, ако усвоява паралелно два езика - роден и чужд? Как да постъпя?

С масовото навлизане на чуждоезиковото обучение още от 1-и клас в училищата и дори в детските градини все повече родители си задават подобни въпроси. Сред десетките възможности много от тях са принудени да избират на сляпо.
Истината е, че точна формула и възраст за започване на изучаване на чужд език няма. Важно е единствено детето ви да знае преди това добре българската азбука и да умее да чете, за да не се обърква вбъдеще.

"Практиката детето да

се записва на чуждоезиково

обучение, колкото се може

по-рано, определено дава

своите позитиви. Обучението в тази възраст е неосъзнато, не се счита за задължение и съответно е много по-лесно за усвояване от мозъка", обяснява г-жа Тодорова, която е преподавател по немски език от 30 години. Специалистите съветват уроците да не са прекалено дълги и едноообразни, за да се запазва вниманието на детето. В противен случай рискувате да загубите концентрацията му. Тодорова разказва, че при първите стъпки от обучението се препоръчват устните упражнения - диалогът чрез игри. Научаване на стихчета и песнички на чуждия език, пресъздаването на сценки и пиеси с кратки реплики. "Можете да помогнете на малчугана, като организирате това вкъщи под формата на игра", съветва г-жа Тодорова.

"Винаги правете почивки

на по 30 минути", съветва тя

Важно е детето да започне да използва тетрадка - речник, за да свикне да е организирано.

7 години са нужни на едно дете, за да научи перфектно чужд език. Много родители се вълнуват от темата за възрастта, в която е препоръчително то да започне да учи чужд език. Най-благоприятният период за това е времето, когато детето изучава родния. Вече съществуват специални школи за ранно чуждоезиково обучение, които залагат предимно на игровия модел, който вече споменахме - на слушането и говоренето.
Ето някои от най-важните причини, поради които е добре детето да изучава чужд език преди да започне училище.

1. Стимулиране на мозъка
Специалисти по ранно детско развитие твърдят, че развиването на 90% от мозъка се случва през пъвите няколко годинкил. Ето затова изучаването на чужд език дава пълноценна почва това да се случи.

2. Любов към книгите
Децата правят връзка между звуковете и тяхното писмено изражение - буквите. Това създава отлична предпоставка детето ви да се формира като запален читател с порастването си.

3. Усвояване на говор без акцент
Децата свикат много лесно с акцента на новия език, защото имат силно развит слух. Те възпроизвеждат без проблем специфичното звучене на думите и звуковете. Така дори и след години вече порасналият малчуган ще говори чуждия език без акцент. Колкото по-късно започне обучението, толкова по-вероятно е да се появи говорене с акцент. С годините умението да възпроизвеждаме правилен акцент на различен от майчиния език закърнява.

4. Развиване на позитивна нагласа към ученето
Всичко в детската възраст е забавно. Така се развива позитивна нагласа към ученето попринцип и изчезва мисълта, че то е нещо трудно и досадно.

5. Общителност
Чрез изучаването на чужд език се развиват социалните умения на детето. То става много по- общително и приема с лекота нови хората, било то и от различен етнос. Детето става по-толератно към представители на други национални общности, защото умее да контактувя с тях и няма бариера в комуникацията им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ