Напишете дума/думи за търсене

5 поверия за мястото, на което ще хвърлите пъпчето на бебето

Заравянето на пъпчето е ритуал, чрез който се цели детето да бъде защитено от лоши очи и зли мисли.

Има точно един момент, в който осланящите се на поверия и тези, които не вярват в тях, се срещат. И са на едно мнение. Моментът, в който пъпчето на бебето падне и се изправят пред задачата къде точно да го изхвърлят.

Всеки е чувал за вярването, според което то трябва се хвърли на място, което да определи съдбата на детето. Историята е ставала свидетел на куп чудати идеи. От поставянето му в елитна болница, през библиотека, та дори до Айфеловата кула и „Сентрал парк”. Някои родители дори заръчват на свои пътуващи познати да оставят пъпчето на бебето им на определено кътче из света. Ето кои са основните поверия за хвърлянето на пъпния остатък.

СНИМКА: Gustavo Cultivo
СНИМКА: Gustavo Cultivo

Да се зарови

Заравянето на пъпчето е ритуал, чрез който се цели детето да бъде защитено от лоши очи и зли мисли. Някои родители заравят пъпчето в пясък на морския бряг, други - в гората, а трети - в близост до дома.

Да се постави в книга

Поставянето в книга е роден обичай. Идеята е детето да има любов към науката, знанието и книгите.

Според други хора пък по този начин то се „притиска”, защото пъпчето е смачкано между страниците. Те считат, че ще израсне като несамостоятелен и стеснителен човек, който ще живее в свой, затворен свят.

СНИМКА: Charles Deluvio
СНИМКА: Charles Deluvio

Да съберете пъпчетата на всичките си деца

Друго поверие гласи, че пъпчето се пази и, ако родите още деца, трябва да съберете техните заедно и да ги изхвърлите на едно и също място. Идеята е, че така те ще се обичат, уважават и подкрепят, когато пораснат.

Да го оставите в болница или адвокатска кантора

Или изобщо където другаде си представяте, че искате да работи вашето дете, когато порасне. Този е може би най-разпространеният обичай. Много родители слагат пъпчето в хубава болница, за да стане отрочето лекар. Други пък избират футболно игрище или адвокатска кантора. Варианти много.

Да се запази

Немалко родители запазват бебешкото пъпче. Те оставят избора на самото него, когато то вече е достатъчно голямо и има мечти за конкретна професионална реализация.

Каквото и да изберете, е важно да знаете, че трябва да поддържате пъпчето сухо и чисто до падането му. Това се случва до 2 седмици след раждането. За това време изсъхва и цветът му се променя в черен.

Добре е до падането, както и в първите дни след това, къпането да става не в бебешко корито, а под водна струя, като внимавате да не го намокрите. Пъпният остатък не бива да се дърпа, а да се изчака спонтанното му отделяне - на колкото и тънка нишка да се държи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ