Напишете дума/думи за търсене

Бременна съм. Как да съобщя на работното си място?

Позицията, която заемате във вашата фирма, е от особена важност при взимането на това решение.

Щастливата новина от бременността може да бъде помрачена от мисълта как точно да проведете разговора с началството. Веднага възниква въпросът дали да изчакате да ви проличи, или да съобщите предварително.

Тактиката, която ще предприемете, зависи от няколко основни фактора: от какво естество е работата ви, какви са отношенията ви с шефа, каква е била неговата реакция с други ваши колежки в подобна ситуация. Ако сте в обтегнати отношения, не е нужно да му казвате веднага.

Позицията, която заемате във вашата фирма, също е от особена важност. Ако сте високо в йерархията, то значи, че и отговорността и задчачите, които имате, също са по-големи. Ето защо в такъв случай е най-добре да съобщите веднага, за да сте максимално коректна към своя работодател и той да има времето да потърси достоен ваш заместник, докато ви няма. Освен това по този начин няма да се налага да си измисляте нелепи оправдания, ако ви се гади сутрин или често сте бледа и отпаднала.

Имайте предвид, че трябва да се съобразите и с работното си време. Ако е много натоварено, почти нямате почивен ден и се трудите от зори до вечер, то няма как да не уведомите началника си. В противен случай вредите не само на себе си, но и на бебето. Трябва да имате време да посещавате редовно своите консултации, а това няма как да се случи, ако нямате опция да напуснете офиса поне за час, когато се наложи.

Ако пък полагате нощен и опасен труд, по закон трябва да бъдете освободена от него. За това се изисква решение от ръкодството, така че и в този случай няма как да отложите съобщаването. Каквото и решение да вземете, знайте, че няма по-важно нещо за вас от това да бъдете спокойна и да си почивате в този деликатен момент. Кариерата няма да избяга и ще имате още цял един живот, в който да я следвайте. Бременността и минутите с вашето бебе обаче никога няма да се върнат отново обратно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ