Напишете дума/думи за търсене

Татуировки, пиърсинг и бременност. Какво трябва да знаете

Ако имате татуровка в областта на корема, се мажете с хубав лосион или зехтин. Така има по-малък риск рисунката да се деформира след раждането.

В днешното модерно общество няма нищо необичайно в това да видим бременна жена с голяма татуировка или пък с пиърсинг на пъпа. Ако и вие сте сред бъдещите майки, които имат рисунки по тялото си или обеци, има някои неща, които е добре да знаете.

1. Ще изглежда ли татуровката ми различно по време и след бременността ми?

Ако тя се намира в областта на корема, бедрата и гърдите - да. Във всеки един случай, когато кожата се разтяга при напълняване, татуировката може да стане замъглена, да избледнее или да се деформира. Това са местата, където се вижда най-съществена промяна и се трупат килограми. Ще ви бъде от полза да се мажете с лосион редовно, ако имате рисунки по тези места.

2. Трябва ли да сваля пиърсинга си?

По време на бременността обеците и пръстените могат да останат. Това се отнася дори и в случаите, когато имате обеца на зърното или на пъпа. Няма да ви се случи нищо лошо, но обективно погледнато е по-добре да премахнете бижуто от пъпа. Когато коремът се уголемява, той притиска обецата и дупката и тя може да се разшири. Така в един момент може да се окаже, че гледката не е достатъчно естетично красива.

За да не се притеснявате, че дупката ще се запуши, носете обецата периодично за по няколко часа. 

3. Безопасно ли е да си направя татуировка, докато съм бременна?

По-добре е да изчакате няколко месеца след раждането на бебето. Всеки път, когато в кожата ви се забива игла, независимо дали става дума за татуировка или пиърсинг, поемате риск за инфекция. Когато сте бременна, има и по-голям шанс да направите лоша реакция към някоя или всички от съставките на мастилото.

Освен това, след като отслабнете след раждането, рисунката може да промени формата си.

4. Пиърсингът на зърното ще ми попречи ли да кърмя?

Пиърсингът в зърното или ареолата няма никаква връзка със способността за производство на кърма. Самото бижу обаче е опасно за бебето, защото то може да се нарани на него или най-лошото - да се задави и да го погълне. Нямате идея каква сила имат и какъв вакуум правят устните на вашето малко новородено. Заради тези неща е най-добре да махате пиърсинга, докато кърмите и да почиствате гърдата с дезинфекциращ продукт и чиста вода, преди да дадете зърното на бебето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ