Напишете дума/думи за търсене

Секс след раждането. Защо либидото е понижено?

Нормално е да има намалено сексуално желание след раждането. Това усещане може да продължи с месеци. В проучване, направено сред родилки, 20 процента са с малко или никакво желание за секс три месеца след раждането. Други 21 процента са с пълна загуба на желание или антипатия към сексуална активност.

Редица фактори допринасят за тези чувства. На първо място желанието за секс бива "убито" от голямата умора, която е резултат от грижите за новородено. Те изискват денонощно внимание и много активност. Това ви изтощава както физически, така и емоционално. Когато пък най-накрая имате малко за себе си, сякаш ви се иска да си починете. Точно това изхвърля секса от листа ви с приоритети към този момент.

На второ място роля играе и психологическото притеснение при много жени, че половият акт ще бъде болезнен след раждането. За много дами първият сексуален контакт след деветте месеца е неудобен. От друга страна те се притесняват и от начина, по който изглежда тялото им и нямат достатъчно самочувствие да се съблекат пред партньора с няколко килограма отгоре. Обикновено жената все още не се чувства толкова привлекателна. Тези емоции могат да имат драматичен ефект и да ви накарат да се чувствате по-малко секси и желана. Ето защо в този момент особено важна роля има и мъжът, който трябва да й прави повече комплименти и да окуражава своята партньорка. Да показва разбиране и да бъде част от ситуацията.

Като трета причина за пониженото либидо след раждане се счита страхът от повторно зачеване. Добрата новина е, че повечето жени споделят, че намаляването на либидото е временно. С течение на времето и с необходимото търпение, вие и вашият партньор ще възстановите вашата сексуална връзка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ