Напишете дума/думи за търсене

Кои са митовете за бременността с близнаци

Според проучвания способността за отделянето на повече от една яйцеклетка се предава генетично от майка на детето ѝ, без да се прескача поколение. Това означава, че твърдението за забременяване с близнаци през поколение, е мит. Ето на какво друго да не вярвате, когато ви говорят за носене на две деца в утробата.

1. Ще имате двойно сутрешно гадене.

Когато разберете, че сте бременна с близнаци, това означава двойна радост. Не се хващайте на въдицата, че и сутришното гадене се удвоява. Това не е истина. Според някои доктори то зависи от промяната на нивото на хормоните ви. То обаче неизбежно се изменя с всяка бременност. Понякога броят на децата, които растат в корема ви, е от значеие, но в повечето случаи не е така. Гаденето се появява от втората до шестата седмица на бременността. Обикновено трае до края на първото тримесечие, но неговата интензивност зависи и от организма ви.

2. Близнаците се раждат през поколение в семейството.

Това твърдение е само наполовина истина. Ако става въпрос за еднояйчните близнаци, които се раждат в следствие на една оплодена яйцеклетка от един сперматозоид, която още в началото на бремеността се разделя на две, то е абсолютна лъжа. Ако говорим обаче за двуяйчните близнаци, може да определим твърдението като истинно. Те се развиват от две яйцеклетки, оплодени от два различни сперматозоида. Според проучвания способността за отделянето на повече от една яйцеклетка се предава генетично от майка на детето ѝ, без да се прескача поколение.

3. Расата е от значение.

Африканската раса и жените от африкански произход имат най-висок процент на зачевания с близнаци. С най-нисък са азиатките и жените с испански и латиноамерикански произход. Това обаче в никакъв случай не е следствие на расата им. Да, най-много близнаци според миналогодишни проучвание се раждат в западноафриканската страна Бенин. В нея, както и в заобикалящите я съседни страни, живее племето "Йоруба". Тайната на тяхната плодовитост се крие в начина им на хранене, а не в расата. Учените смятат, че причината е в специфичната им диета, която съдържа голямо количество маниока (вид сладък картоф). Твърди се, че в обелките му има химикал, който причинява хиперовулация. Според друго проучване майките, които консумират повече млечни храни имат по-голям шанс да забременеят с близнаци.

4. Възрастта е определяща.

Според много изследвания с възрастта на жената се увеличава вероятността да роди близнаци. Статистиката показва, че 17% от майките над 45 - годишна възраст и една на девет майки на възраст над 50 години имат многоплодна бременност. Ако обаче се замислите колко жени раждат след 40-те, ще се убедите, че цифрите не са толкова впечатляващи. Разбира се и това има своето научно обяснение. С възрастта се увеличава нивото на фоликулостимулиращ хормон, който отговаря за броя на отделените яйцеклетки. Затова и шансът за близнаци може да е по-голям, но тогава забраменяването като цяло е по-трудно и може да доведе до редица здравословни проблеми както за майката, така и за децата.

5. Задължително трябва да родите с цезарово сечение.

Много хора твърдят, че щом имаш близнаци, то задължително трябва да родиш с цезарово сечение, а не по естествен път. Това обаче не е вярно. Ако и двете деца са с главично предлежание т.е. са разпложени с главата надолу, каквито са случаите при близо половината от заченатите близнаци, то раждането по естествен път е съвсем възможно. Друго условие е и двете деца да са напълно развити и бремеността да е протекла без тежки усложнения. Освен това не трябва да има опасност за здравето на майката. В 10 процента от случаите може да родите по естествен път едното дете, но пак да се наложи цезарово сечение за второто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ