Напишете дума/думи за търсене

Мирисът на бебе невинаги е перфектен. За какъв проблем сигнализира това?

Ако забележите някоя от тези специфични миризми, се обадете на доктор. Не вземайте мерки на своя глава, защото повечето от изброените болести са редки и може да има друго обяснение за специфичната миризма.

През повечето време е напълно нормално тялото на вашео бебе да има определен аромат – понякога той е приятен, а друг път, колкото и да не ви се вярва - не. Най-вероятно сте запознати с характерната бебешка миризма. Тя може да се определи като млечна. От време на време обаче може да усетите кисел аромат, идващ от бебето ви. Възможно е леко да е повърнало, без да го видите, да се е изпотило или някъде по тялото му да се е „заклещила“ мръсотия. Малките деца имат по-къс врат и повече мазнина, така че храната и потта се заклещват в гънките на кожата и започват да миришат. В този случай една добра баня ще оправи проблема.

Понякога обаче ароматите, идващи от бебешкото тяло или урина, може да са индикатор за медицински проблем. Ето и някои възможности:

1. Дъх на плодове

Ако дъхът на бебето ви има плодов мирис, това може да е знак за диабетна кетоацитоза. Тя води до висока кръвна захар при хората с диабет. Ако не се лекува навреме може да доведе до редица увреждания. Разбира се, ако забележите тази миризма, трябва да свържете със своя педиатър и да се направят нужните изследвания. Разбира се, не говоря за случаите, в които току що сте привършили бурканче с плодово пюре.

2. Мирис на развалено

Фенилкетонурията е наследствено заболяване, свързано с ензимен дефект от аминокиселини, влизащи в състава на белтъците. Симптомите рядко се забелязват през първите 2 месеца. След това може да се появят обриви, повръщане, неспоен сън, промени в мускулния тонус и специфична миризма на урината, която според някои наподобява разваляща се храна. Разпознаете ли заболяването нареме, консултирайте се с доктор и бебето ви ще се оправи само с диета.

3. Варено зеле

Консултирайте с доктор. Миризмата може да е симптом на тирозинеия тип 1. Това е заболяване, свързано с недостиг на съществени за тялото ензими. То засяга бъбреците, черния дроб и периферните нерви.

4. Кленов сироп

Ако урината на бебето ви има аромат на кленов сироп , това може да е признак на заболяване. То се появява, когато тялото не може да обработва определни аминокиселини. Бебетата с тази болест се хранят лошо и често повръщат. Колкото по-рано се диагностицира болестта, толкова по-лесно ще бъде лечението, което най-често е определен хранителен режим.

Ако забележите някоя от тези специфични миризми, се обадете на доктор. Не вземайте мерки на своя глава, защото повечето от изброените болести са редки и може да има друго обяснение за специфичната миризма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ