Напишете дума/думи за търсене

Правенето на това нещо в ранна възраст може да промени живота на детето ви

Да четете на своето бебе от най-ранна възраст е не само много красив навик, но и нещо, което крие огромни ползи за бъдещето му.

Да четеш на едно дете още от момента, в който то е малко, оформя цялостното му академично бъдеще и отношението му към училището и знанията, придобити там.  Така е, защото 90 процента от развитието на човешкия мозък се случва до 5-годишна възраст. Т.е. зависи изцяло от вас как ще развиете потенциала на своето дете.

В първите години от живота му неговият малък мозък е като пластилин, който може да бъде моделиран и развиван до максимално ниво, което да запълни всички 90 процента. Иначе казано - грешно е да чакате детето да навлезе в училищна възраст, за да се захващате за работа.

Доказани са ползите от четенето на бебето, дори когато то е все още в утробата. Оттам нататък всяка прочетена книжка до 5-годишна възраст може да бъде само в плюс. Не си мислете, че едно няколко месечно бебе не разбира нищо и няма никакъв смисъл да разказвате приказки и да му четете книги. Това не е така. Липсата на способност за отговор от негова страна не означава неразбиране или пък, че няма полза и ефект от действието ви. Вашето бебе разбира много добре какво правите. От една страна то свиква още повече с гласа ви. Четенето е акт, чрез който вие се сближавате. От друга страна, дори без да предполагате вие отсега кодирате в мозъка му куп нови думички и капацитет за един богат речник в бъдещето. От трета страна създавате любов и навик към четенето. Едно дете има афинитет към това, към което му е създаден навик. Вие избирате какъв да бъде той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ