Напишете дума/думи за търсене

Маникюр и бременност. Какво се случва с ноктите през 9-те месеца

Навярно много от вас са забелязали, че по време на 9-те месеца ноктите са започнали да растат по-бързо от обичайно.

По време на бременността много жени се радват на прекрасен маникюр. Така е, защото в този момент тялото произвежда голямо количество хормони, които влияят много положително на общото състояние както на косата и кожата, така и на ноктите. За съжалeние обаче и в тази обща тенденция има някои изключения. Има дами, при които видът на ноктите се влошава – стават тънки и чупливи. Причините за това могат да бъдат и вътрешни, и външни.

Много неща в организма могат да спрат растежа на нокътя. Сред тях са смущения в жлезите, алергични състояния, липса на калций, аминокиселини. При такива случаи е нужно да се консултирате с лекар, който да ви насочи към подходящ и здравословен режим, чрез който да подобрите състоянието на нокътната плочка.

Какви могат да бъдат външните причинители за начупването? Удряне на ноктите в предмети, използване на силни почистващи препарати без предпазни ръкавици и поставяне на лак за нокти без заздравител и основа. Прекомерното лакиране води до промяна в цвета на нокътната плочка – пожълтяване. За да не се случва това, е добре под него да се слага основа без цвят. Ако тази основа липсва, цветът прониква в нокътната плочка и тя не е защитена по никакъв начин. Така се стига до смяната на цвета. Маникюристите съветват след всяко махане на лак да правите почивки от по няколко дни до нанасянето на следващия, за да има време плочката да диша.

Също така нокътят трябва да се освобождава от умъртвените частици на кожата. Честото използване на мазнина за кожичките предотвратява втвърдяването и появата им. За да бъде маникюрът ви здрав и гладък, използвайте заздравител веднъж седмично.

Макар маникюрът да е важна част от външния вид на всяка една жена, то все пак внимавайте с направата му, докато сте бременна. Химикалите, използвани за маникюра и педикюра, могат да бъдат повод за загриженост, особено през първото тримесечие. Тези процедури трябва да се правят в сравнително открити помещения, които са много добре проветрени. Не трябва да се излагате на изпаренията за прекалено дълго време - особено в началото на бременността, когато лесно може да ви прилошее.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ