Напишете дума/думи за търсене

Има ли детето ми зависимост към компютъра?

Ако малчуганът става агресивен, когато му кажете да пусне клавиатурата, значи имате проблем.

„Забранявам ти повече да стоиш пред компютъра. Наказан си да си без интернет една седмица“ е изречение, което често може да бъде чуто в семейство в подрастващо дете. Съвременният свят е немислим без компютъра. В света на бързоразвиващите се технологии се среща често ситуацията, в която малчуганът не става от лаптопа и е като пристрастен. Учудващо или не, още с навършването на 4 годинки много от малчуганите вече имат свой таблет. Знаят перфектно как да боряват с него. Дори се справят по-добре, отколкото би могъл голям човек.Тази мания крие големи опасности и трябва да знаете кои са признаците, по които да разберете дали вашето дете не прекарва твърде много време на компютъра. Също така трябва да сте наясно как точно да постъпите в такава ситуация, за да не е крайно.

Категоричната забрана е грешка, която може да струва на родителите скъпо. От една страна тя е неизпълнима. Децата са достатъчно интуитивни, за да знаят, че ограничението е плод на емоцията и е абсолютно неефективно. Детето има достъп до компютър така или иначе. Това може да е в училището и при приятелите, където в тази ситуация ще остава по-дълго. Забраната да се ползва у дома може само да провокира излишно напрежение и конфликти, защото компютърът се използва и за други дейности, освен тези, които тревожат родителя. Не е нужно да е използван само за игри и чат. Не можем да очакваме детето да живее в света на възрастните и да говори по стационарния телефон, за да получи информация за пропуснатите домашни, когато е било болно. Дори да подозирате зависимост, не е добра идея напълно да ограничите контактите на детето и да го лишите от компютъра. Освен това тази забрана е опасна за нормалното функциониране на детето.

Когато е пред компютъра, в мозъка на детето се отделят допамин и ендорфин. Те спомагат за създаването на приятни настроения. Същото усещане дават и наркотиците, с разликата, че интернетът е много по-достъпен и безвреден. В интернет малчуганът е силен и непобедим. Там може да бъде такъв, какъвто си поиска и когато започне да осъзнава това, идеята започва все повече да му харесва. Доказано е, че по-подвластни са момчетата. Това се дължи и на достъпните хазартни игри в интернет. Тръпката да водят класация и да се състезават помежду си е водещата им мисъл. Те не намират нищо ненормално в това. Просто се възползват от това, което им е дадено и от възможностите, които предлага техниката. Ето защо те не разбират причината, когато им се забрани достъпа до лаптопа или игрите.

Важно е родителят да забележи първите признаци и да се вземе необходимите мерки.

Ето някои от нещата, за които да следите, за да видите дали детето ви е пристрастено:

1. Нищо не е по-важно от компютъра. Ако се случи така интернетът да прекъсне или някой от семейството да е забравил да го плати, детето изпада в истерия.

2. Когато се опитате да го откъснете от клавиатурата, то става дори агресивно. Предпочита да стои пред монитора, вместо да се разходи или поиграе навън с приятели в хубаво време. Прекарва по 5 часа и повече в седнало положение, играейки. Има случаи, в които по време на ваканция не е излизало от вкъщи в продължение на няколко дни и това не му прави никакво впечатление.

3. Детето става затворено в себе си. То избягва да контактува с околните. Най-често можете да заподозрете прекомерната употреба на техниката, когато успехът в училище спадне.

 Детето дори започва да лъже. То става изключително изобретателно, само за да си спечели половин час повече пред монитора. Най-често казва, че подготвя уроците си на компютъра. Когато това започне да става прекалено често, е хубаво родителите да проверят какво точно се случва. Направете му изненадваща проверка, за да видите дали наистина е така и дали по-скоро в същото време не подобрява рекорда си на някоя игра.

4. Стоенето на лаптопа никога не е само за един или два часа. Почти винаги то продължава двойно и дори тройно повече. С всеки следващ ден времето се увеличава. Скоро започва да играе и до късно вечер с оправданието, че са почивни дни или пък е във ваканция. Започва да спи по-малко, а сънят е лош и изпълнен с кошмари. Буди се често. Има бледа кожа и торбички под очите.

5. В разговорите си то започва да използва много компютърни термини. Темите, на които говори, са предимно свързани с това. Не се интересува от други неща и дори избягва първоначалните контакти със срещуположния пол. Зависимите деца много по-късно започват да се интересуват от първоначалното привличане между момчета и момичета.

Ако откривате поне един от изброените признаци във вашето дете, то значи трябва да действате. На първо място поговорето с него. В никакъв случай не му се карайте или действайте кардинално. Направете точно обратното. Щом детето прекалява с компютъра, значи запълва някаква емоционална липса. В този момент вие трябва да го обграждате с колкото се може повече любов и внимание. Проблемът може да е липса на самочувствие, липса на обич, споделяне.

Има и много родители, които се чувстват спокойни, когато детето е вкъщи и е на бюрото си. Считат го за далеч по-безопасно, отколкото то да е навън, където светът е толкова враждебен и опасен, а престъпници дебнат от всеки ъгъл. “По-добре в интернет и под наше наблюдение, отколкото някъде, където не можем да го наблюдаваме”, си казват доста родители. Това е често срещан страх, който обаче при по-тревожни семейства може да бъде причина за непрекъснатия престой на детето пред компютъра. Опасностите пред компютъра също не са за пренебрегване. Има немалко примери за злоупотреба на педофили над малолетни, с които са се запознали в мрежата. Ето още една причина, заради която е добре максимално да следим и държим под контрол присъствието на нашето дете в интернет.

Децата израстват най-добре, когато са физически заедно. Те се наблюдават, сравняват се по отношение на модата, музиката, която слушат, на спорта, който тренират, на местата, където са ходили със семейството или компанията. Няма как да ги ограничите у дома и да очаквате, че ще се развият като нормални хора в обществото.

Точно обратното – вие трябва да насърчите вашето дете да развива социалната си активност. Ако то е уважавано от вас, вие му давате почва да споделя с вас. Ако ви чувства като приятел, а не като господар, то ще се чувства сигурно и спокойно да говори с вас дори и да попадне в компанията на хора, които вземат наркотици или имат неморално поведение. Бъдете убедени, че ще ви разкаже.

Но все пак, кои са начините, по които вие можете да обезопасите престоя на детето ви в интернет?

На първо място винаги трябва да знаете кога то използва компютърът. Най-добре е да го поставите в стаята, където се събират най-много хора вкъщи. Така лесно ще следите за местата, които посещава. Когато е съвсем малко, не го оставяйте за дълго само с устройството. Проверявайте с какво се занимава то от време на време. Научете го как резултатно да търси информация в мрежата, както и да развива навици за общуване там. Убедете го, че разговорите с непознати в интернет са не по-малко опасни от разговорите с непознати на улицата или по телефона. Обяснете, че при никакви обстоятелства то не трябва да съобщава своя адрес, телефон, парола или каквато и да е друга информация за живота на семейството си. Предупредете го, че на всяка цена трябва да ви уведоми и поиска разрешението ви, ако пожелае да се срещне с някого от новите си познати в мрежата. Към това е важно да му разясните и какви са рисковете за него, ако не го стори. Обяснете на детето, че е длъжно да споделя с вас всичко, което го е изплашило, обидило или възмутило по време на работата с компютъра.

При покупката на техника го предупредете, че не бива да изпълнява нови и непознати за него команди, които съществуват в различните програми. Кажете му също така да не отваря линкове, които са му били изпратени от някого. Непроверените адреси могат да доведат до непоправима вреда за компютъра, както и до вирус, чрез който да се получи ваша лична информация. Говорете с него за това.

При установена компютърна зависимост преценете дали това е продиктувано от средата и приятелите. Ако е така, вие можете да ограничите вредния за здравето навик, но не и напълно да го забраните, както вече споменахме. Ако се постъпи рязко, е вероятно детето да започне да бяга от училище. То няма да се примири със загубата на своята самостоятелност, която е нещо важно във възрастта между 10 и 16 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ