Напишете дума/думи за търсене

Как детето да яде повече зеленчуци?

Много деца са просто уплашени да опитват да ядат нови храни. Може да ви отнеме известно време от момента, в който сложите зеленчуци в чинията до този, в който малчуганът ги докосне с вилицата.

Въпреки това го оставете само да поеме инициативата да ги сложи в уста. Не го насилвайте. За децата важи правилото, че когато нещо е задължително, то това не е хубаво и е дори досадно. Ето защо те винаги правят и хапват нещата, за които не сте им казали изрично. Просто бъдете спокойни и оставете храната в чинията. Не след дълго детето ви само ще поиска да опита. Възможно е да не стане от първия път, но затова трябва да сте постоянни.

Пробвайте да сервирате зеленчуците под друга форма - смути или шейк. Можете да направите смути от ябълки и моркови. Така ще включите и плод, който ще направи вкуса по-сладък. А това непременно ще се хареса на детето ви. Можете също така да пасирате пресни домати под формата на пюре към спагетите или талиателите.

На последно място не забравяйте, че личният пример, който давате, е най-важен. Детето ви ще проявява интерес към храните, които ви вижда да консумирате. Бъдете отговорни към това, за да възпитате любов към здравословното хранене. Консумацията на зеленчуци не само, че ще снабди детето ви с всички полезни вещества, а и ще подпомогне поддържането на нормално телесно тегло.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ