Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: yahoo.com

Като родител това не трябва да ви притеснява. Ако синът ви си играе с кукли, приемете действията му с разбиране. По този начин ще покажете, че го подкрепяте, а не го притискате да бъде „традиционното“ момче.

Въпреки че повечето деца в предучилищна възраст вече са развили силна полова идентичност (тенденциозно момчетата си играят с момчета, а момичетата с момичета), за някои е по-трудно. Затова са склонни да опознаят ролите на противоположния пол. Ако отглеждате момче, то най-вероятно наблюдава как се забавляват неговите връснички и несъзнателно ги копира.

Като родител това не трябва да ви притеснява. Ако синът ви си играе с кукли, приемете действията му с разбиране. По този начин ще покажете, че го подкрепяте, а не го притискате да бъде „традиционното“ момче. Играта с момичешки играчки сама по себе си не е индикатор за бъдещата му сексуална ориентация. Истината е, че отхвърлянето на полови стереотипи ще превърне сина ви в игриво дете с богато въображение. Все пак, ако имате дъщеря, едва ли ще ще й забранявате да си играе с колички или да се прибира вкъщи с изцапани дрехи от игра на футбол.

За да отхвърлите по всякакв начин половите стереотипи, се убедете, че книгите, които купувате и коментарите, които правите, няма да навредят на разбирането на детето ви. Например, ако заплаче, му позволете да знае, че това е нормално, а не му казвайте: „Вече си голям, а големите момчета не плачат“. Позволете на сина си да порасне не само силен, но и чувствителен.

Разбира се, макар и да приемате факта, че детето ви си играе с кукли, може семейството ви, приятелите ви и дори напълно непознатите на детската площадка да не го разберат. Изслушайте коментаите им с уважение или им отговорете с чувство за хумор, но не позволявайте да повлияят на преценката ви.

Наблюдавайте сина си, докато играе с другите деца, и преценете дали му е комфортно да прекарва време с момчета. Ако детето ви се чувства добре около тях, макар и да играе с кукли, ако е щастлив и искрено се забавлява, то нямате проблем.

Основателни притеснения относно половата идентичност на сина ви или емоционалното му развитие могат да се появат, ако забележите, че не се чувства добре сред другите деца, а предпочита да играе сам. Тогава е време да се консултирате с доктор или детски психолог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ