Напишете дума/думи за търсене

Как да се отнасям към депресията след раждането?

Лечението на следродилната депресия е не по-различно от това, което се предлага при предродилната или тази, която някои жени получават още преди да забременеят - да, има и такива!

Ако проявявате симптоми на следродилна депресия, е хубаво да споделите това на своя наблюдаващ лекар. Ако е достатъчно опитен и приема сериозно проблема ви, със сигурност ще ви насочи към друг специалист - психотерапевт или психиатър, който ще се заеме със случая.

Не е задължително терапията да е лична - само между вас и лекаря. Можете да се включите в група, ако това ще ви накара да се почувствате по-спокойна. Възможно е и специалистът да ви препоръча антидепресанти, но това се случва наистина в крайни случаи и е хубаво да не прибягвате до този метод. Може би все пак се чудите дали е позволен приема на антидепресанти по време на кърмене. Отговорът е да. Те не влияят на храненето на бебето ви. Трябва обаче преди това задължително да са ви предписани от психиатър.

Това, което можете да направите сама за себе си, е да се опитате поне един ден в седмицата да се откъсвате за няколко часа от грижите за детето и да излезете навън с приятели или просто да се отдадете на свое любимо хоби. Така ще отвлечете вниманието си от чувството на потиснатост и ще бъдете по-ведра. Старайте се да се храните здравословно, защото това също оказва влияние. Дори и да ви звучи нелогично, храната е енергия, която има отношение към цялостното ни отношение към живота.

Не на последно място е важно да не забравяте да се грижите за себе си - половин час упражнения сутрин пред телевизора, червило или хубаво облекло. Всичко това ще повдигне самочувствието ви и ще ви помогне по-лесно да излезете от дупката, в която имате усещането, че се намирате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ