Напишете дума/думи за търсене

Когато пеете на бебето, подобрявате дишането му

СНИМКА: https://www.apextribune.com/sing-to-soothe-your-crying-baby/212326/

Вероятно ви се е случвало, докато се разхождате в парка или сте на гости при свои познати, да чуете как майка пее на бебето си. Питали ли сте се защо го прави, особено ако няма музикална дарба?

Ами погледнете лицето на малчугана, усмивката, която предизвиква гласа й, малките му ръчички, които се мъчат да обгърнат някой от пръстите й.

Факт е, че бебетата разпознават музиката, още докато са в утробата на майката. Малко след 16-а седмица те реагират на мелодии и звукове. Децата на 5-годишна възраст пък вече са способни да изразят своята радост, раздразнение и възторг чрез тананикане на различни песни. Изборът на жанр е от особено значение. В много случаи той е индикатор за емоциналното състояние на детето.

Клинично проучване в Щатите показва, че преждвременно родените бебета в интензивното отделение подобряват сърдечнната и дихателната си система, спят и се хранят по-успешно, ако слушат как някой им пее. Не на последно място музиката намалява стреса. Колкото и странно да ви звучи, той съществува и при бебетата. Стресът се поражда от хормона кортизол. Неговото ниво се намалява чрез музика. Слушането й има успокояващ ефект. По-този начин детето ви ще плаче много по-малко, а вие ще виждате усмивката му все по-често.

Според някои проучвания децата се научават да пеят още преди да проговорят. Но е доста спорно какво учените определят като песен. За някои е просто издаването на ритмични звуци. Но бебетата разпознават и реагират на мелодии, така че е логично да опитат и да ги пресъздадат.

Най-ефективна е песента, идваща от майчината уста. Децата се научават да разпознават гласа на родителите си, когато достигнат 8-месечна възраст. Затова не зачерквайте „Зайченцето бяло“ или „Кой нарисува тази дъга“ като демоде. Напротив, подарете на бебето си още една усмивка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ