Напишете дума/думи за търсене

Ще има сладолед, ако се държиш, както трябва!

СНИМКА: https://www.poshtiger.co/blog/super-cute-ice-cream-moments/

Кое дете не е минало през периода на преговорите за получаване на топка сладолед след вечеря? Дори на пръв поглед това изречение да изглежда безобидно, съвсем не е така.

Да, за момента ще сработи. И веднага след сладоледа неприемливото поведение ще се върне. Все пак въпросът е да постигате трайни резултати, нали така? Децата са достатъчно хитри, за да знаят, че, за да получат нещо, е достатъчно да се придържат към определено поведение за 20 минути. Не се чудете защо след сладоледа то отново започва да се държи не по начина, който очаквате. Казвайки „Ще има сладолед само, ако се държиш, както трябва”, то разбира – „Ще изтърпя да помълча няколко минути и, като си получа каквото искам, ще се държа, както си знам”.

В такъв случай, макар и да е леко жестоко, е по-добре да отнемете трайно нещото, което детето ви обича, за да разбере, че сте сериозна и, за да го получи, трябва да се потруди сериозно. Сладоледът в този случай е просто пример.

Не казвайте това изречение, ако се стремите към постоянни резултати. Като големи хора, често се случва да изтървем от устата си, които уж целят да амбицират малчугана, но всъщност ефектът е доста
по-различен. И макар ние да сме наясно какво точно сме искали да кажем, то при
детето не е съвсем така и то възприема всяка ваша дума буквално. Това е и
причината, поради която трябва да боравим много внимателно с думите и да ги
премисляме добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ