Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да не позволявате на малкото си момче да потиска гняв

Насърчавайте го да изживява всички емоции, които преживява. Прикривайки ги, то се превръща в една бомба със закъснител. Момченцето ви трябва да усеща, че е важно и че мнението му и чувствата му са от значение.

Задържайки гняв и обида в себе си с годините, то съвсем логично ще потърси някой по-слаб, върху когото да „докаже”, че е силен и могъщ. Сега разбирате ли каква е причината да наричат агресивните мъже комплексари? Когато малкото ви момченце се чувства достатъчно важно за заобикалящите го от малко, с времето то придобива комплекс за малоценност, който след години е възможно да изиграе лоша шега.

За да предотвратите това, говорете с него много. Питайте го как се чувства. Задавайте въпроси за емоциите му и намирайте начин то да излива гнева си някъде. Затова е повече от важно да не казвате никога изречението „Момчетата не плачат”.
Спортистите, например, са най-малко склонни към физическо насилие според световни проучвания. Тренирайки, вашият син изкарва гнева си на тренировъчното поле и не го задържа в себе си.
Разбира се, не е задължително да го запишете, ако не проявява интерес. Именно тогава на помощ идват разговорите. Не пропускайте ден, в който да не го попитате за деня му.

Когато разговаряте с детето си, то ще ви има доверие. Когато ви има доверие, това ще му помогне още от най-ранна възраст да бъде свободно да разговаря с вас дори на чувствителни теми.

Едно от важните неща за развиване на толерантно отношение към срещуположния пол или пък към различните хора, е разбирането. За да ги уважава, вашето момченце трябва на първо място да може да се приема и харесва такова, каквото е. Независимо от своите постижения, силни и слаби страни. Като родител и възрастен човек, вие носите голямата отговорност това да се случи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ