Напишете дума/думи за търсене

Детето е голямо, а иска да спи с мама и татко

Случва се, защото малчуганът има нужда от вас до себе си. Поняга причина може да бъде и дълбоко скрит проблем на психологическа основа.

Ако и двамата с детето се радвате на тази изградена традиция, то всичко е наред. Какво да правите обаче, когато отказът да заспива само ви притеснява и не можете да си обясните внезапното му желание да сте постоянно до него - дори и по време на сън?

Психологическо изследване е доказало, че мъниците над 6 години, които имат новородено братче или сестриче, са много по-склонни да изискват това от родителите. Просто, защото се чувстват застрашени, че любовта на мама и татко ще се пренасочи към новия член от семейството. Само по себе си желанието да спите заедно е начин, по който то иска да се свърже с вас емоционално.

Друга причина може да бъде трудност във всекидневието му - учител, когото не харесва или неразбирателство с връстниците му. Затова, ако забележите, че детето ви внезапно започне да проявява желание да спите в едно легло, трябва да го разпитате деликатно дали всичко е наред. Това може да се смята за необичайно поведение, ако досега не е имало проблем да заспива самичко - дори и отделено в друга стая.

Не прибързвайте и игнорирайте какво ви казват околните. Много често може да чуете упреци, че така възпитавате лош навик. Донякъде е така, но на първо място най-важно е детето ви да се почувства емоционално добре, за да има спокойствието да си легне само. Добре е да започнете да разговаряте повече с него, както и да му обясните, че може да ви сподели всичко, което го тревожи и няма причина да изпитва страх да остава без вас в леглото. Опитайте се да постигнете споразумение, като намалявате времето за лежане до него всяка следваща вечер. Първо 20 минути, после 15 и т.н.

Има две важни неща, които трябва да запомните, ако се намирате в такава ситуация. Първо - никога не отлагайте разрешаването на проблема дори и с ден. Започнете да работите по отстраняването му още при първата проява и търсете причините. В повечето случаи те са безобидни, но не е изключено да се касае и за по-сериозна психологическа травма. Второ - не се карайте на малчугана и покажете истинско разбиране и любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ