Напишете дума/думи за търсене

Вечерята играе важна роля за формиране на правилни хранителни навици

СНИМКА: http://parentingsquad.com

Това, което децата научават вкъщи за храната и навиците в кухнята, е от особено значение.

Затова малчуганите трябва да виждат как се наслаждавате, докато ядете, а не как хапвате, просто защото сте уморени, нервни или раздразнени. Старайте се да не виждат как използвате храната като утешение, защото след няколко години и те ще правят същото.

Хубаво е да определите закуската или вечерята за семейно занятие - т.е всички да сядате заедно на масата, разказвайки кой какво е правил през деня или какво е сънувал. Това може да става, докато гледате любимото си шоу или докато слушате музика. Важното е да създадете уютна атмосфера. Така, когато децата ви пораснат, те ще бъдат по-склонни да споделят с вас по време на семейни вечери.

Не превръщайте храненето в списък с правила. Да, може и да не е прието да се яде с лакти на масата, но децата ви това не ги интересува. Не им правете постоянни забележки за навиците. Напротив, давайте им пример как е правилно да се хранят и те ще ви подражават. Не им налагайте глупави норми от сорта на: „Няма да станеш, докато не си изядеш всичко в чинията“. Детето ви може наистина да се е нахранило, без да се налага да обира всяка троха.

Не на последно място - включете малчуганите в готвенето. Това може да ви създаде повечко работа, когато дойде време да чистите, но накрая усилията ви ще си струват. Всяко дете трябва да има представа как се обработва храната, за да бъде тя полезна и вкусна. Така градите у него хранителн и навици и в утрешния ден няма да се хвърля на чипсове и царевични пръчици, а ще предпочита хубава ябълка или нарязани моркови.

Карайте го да мие чинии и прибори. Малчуганът трябва да се научи, че след като се наяде, не трябва да стане от масата, мислейки си, че феята на чистотата ще дойде и ще измие съдовете. Това няма да стане, затова поне веднъж седмично, го оставете да измие съдовете след вечера или обяд. Ще забележите, че след време детето само ще иска да помага в разчистването на масата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ