Напишете дума/думи за търсене

Акроцианоза при бебето

СНИМКА: healthline.com

Всички родители очакват кожата на бебето им да има хубав и розов цвят. В края на краищата розовото е знак за здраве и показва, че бебето ви получава достатъчно кислород.

Много новородени обаче имат сини ръце и крака. Това е знак за незряла циркулаторна система. Акроцианозата се различава от обикновената циноза, която често е съпътствана от сърдечни и дихателни проблеми. Запомнете, че не е нормално гърдите, устните или езикът на бебето ви да изглеждат сини.

Акроцианозата е безболезнено състояние, при което ръцете и кръката се оцветяват в отенъци на синьо, изстудяват се и се потят. Появява се, когато малките кръвоносни съдове се стеснят и намалят достъпа на кислород до ръцете и краката. Акроцианозата не причинява здравни проблеми, но може да е неудобна и смущаваща.

Нормално е за бебета да имат акроцианоза, когато им е студено. Областта около устата им също може да посинее, когато плачат или когато изглежда, че си задържат дъха. Дори и да ви изглежда безобидно, е хубаво да се свържете с педиатъра, който ще прегледа бебето ви и ще ви каже дали е нужно лечение или симптомите ще отшумят  от само себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ