Напишете дума/думи за търсене

Кейк с течен шоколад

Необходими продукти:

1 бр. яйце

1 ч.ч. захар

2 пакетчета ванилия

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

1/2 ч.ч. олио

2 ч.ч. брашно

2 с.л. какао на прах

200 гр. млечен шоколад (2 големи шоколада)

Начин на приготвяне:

Разбийте хубаво яйцето и захарта с миксер. Прибавете към тази смес олиото, киселото мляко, содата и ванилията. Разбийте отново, а след това сложете брашното и продължете работата с миксера до получаване на хомогенна смес. Отделете от нея 1 ч.ч., в която се слага какаото и разбъркайте. В другата (бяла) смес сложете шоколадите. Предварително ги начупете по очертанията и разрежете с нож всяко от парченцата на две. Смесете добре с помощта на лъжица.

Намажете формата за кекс с олио и поръсете с брашно, а след това премахнете излишното полепнало количество с потупване. Изсипете първо бялата смес с шоколада, а отгоре изсипете тъмната с какаото. Така сладкишът ще има два цвята. По желание можете да експериментирате с още варианти. Например да не разделяте сместа, а да я изпечете като една обща и да замените шоколада с бял. Така ще се получи кафяв кекс с бял шоколад. Варианти много! Стига само да имате въображение!

Пече се на предварително загрята фурна на 220 градуса. Когато кексът се сложи вътре, се намалява на 200. Обърнете внимание, че не трябва да изкарвате сладкиша веднага от формата. Изчакайте около 20 минути да изстине, за да не остане разтопеният шоколад по стените на тавичката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ