Напишете дума/думи за търсене

Антибебе + добавка от жълт кантарион? Възможен е сюрприз

Хранителните добавки са бързо развиващ се сегмент от пазара на храни, но информацията за тяхното най-добро използване изостава от ръста на продажбите. Към 2015 г. българинът е похарчил за добавки 112 млн., очаква се до 2020 г. сумата да се увеличи с 3-5% Тази специфична сфера от сегмента на храните е предизвикателство поради различните стандарти в ЕС. Това съобщи на конференция за науката за храните в помощ на потребителите националният консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева.

Убеждението, че всеки може сам да си назначава или комбинира хранителните добавки обаче, в определени случаи може да породи неочаквани резултати.

Едновременният прием на противозачатъчни средства и концентрат от жълт кантарион може да завърши с непредвидена бременност. Изненади може да се случат и когато човек пие антибиотик и го съчетае с добавка, направена от грейпфрут, даде примери проф. Дулева. Тя обърна внимание, че по закон хранителните добавки не може да обявяват претенции за лекарствен ефект. За тях производителите не може да твърдят, че добавките предпазват, лекуват или може окончателно да излекуват някакво заболяване. Те може да имат претенции само за ефект върху здравето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ