Напишете дума/думи за търсене

Никулденски шаран със стафиди и орехи

СНИМКА: foodsaver.com

Необходими продукти:

1 кг шаран

200 гр. ориз

3 глави лук

1 връзка пресен лук

60 гр. орехи

60 гр. стафиди

1 ч.л. мащерка

1 ч.л. черен пипер

сол

6 с.л. олио

1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват във вряла вода за 10 минути. През това време 1/3 от лука се нарязва и задушава в дълбок тиган с олиото. Добавя се оризът и се пържи, докато стане прозрачен. Слагат се подправките - черен пипер, сол, мащерка, а също и водата, която трябва да е гореща.

Когато оризът поеме течността, се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи и ситно нарязан пресен лук. Шаранът се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. Със сместа се пълни и се зашива.

Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на подходящ съд (тава). Върху него се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се пече за около час на 180 градуса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ