Напишете дума/думи за търсене

Бременност и акне

Бременността може да предизвика появата на акне или да влоши състоянието на вече съществуващото такова.

Високите нива на хормоните, наречени "андрогени" предизвикват реакции в организма, които правят кожата по-мазна. Тя отделя мастен секрет "себум". Това води до запушване на порите и размножаването на бактерии. Всичко това предизвиква появата на акне и влошава кожата при бременност. Разбира се, това се случва само при някои от бъдещите майки. Останалата част се радва на дори по-хубава кожа отпреди забременяването.

Акнето през бременността може да бъде само временно явление - да се появи и да изчезне за няколко месеца. В други случаи пък продължава до периода след раждането. Следва въпросът какво можете да направите, за да се предпазите от появата му? Истината е, че няма точно определена рецепта за ранна превенция. Няма как да сте застраховани от кожния проблем, защото "играта на хормоните" е непредвидима през деветте месеца. Единствената превенция е добра всекидневна хидратация с кремове, както и качествено почистване на лицето. Също така трябва да внимавате с козметиката, която използвате и никога да не си лягате с грим.

Мийте лицето си винаги и само с продукти, предназначени за тази цел. Душ геловете и сапуните за ръце не са подходящи. Ако ползвате мицеларна вода, завършвайте процедурата с хубав и хидратиращ нощен крем. Ако не сте почитатели на скъпата козметика, можете да използвате кокосово масло, за да подхраните кожата на лицето си. Не забравяйте, че вратът също е част от лицето и има нужда от грижа и мажете и него.

Ако забележите по кожата си необичайни петънца или пъпки, не губете време и по най-бързия начин се консултирайте с дерматолог, който да ви помогне да предотвратите проблема още преди да се е задълбочил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ