Напишете дума/думи за търсене

Недоносените бебета са по-склонни към плач и раздразнителност

Всички бебета плачат, но при някои това е повече, отколкото при други. Те плачат, когато са гладни, скучно им е, не се чувстват комфортно или са уплашени. А също и, когато имат нужда от смяна на памперса, чуят силен шум или срещнат нов човек. Понякога бебетата плачат без конкретна причина. Плачът е един от малкото възможни начини вашето малко съкровище да комуникира.

Неговият плач не е реакция на вашето родителство. Но въпреки това може да бъде доста фрустриращо то да не спира въпреки всичките ви опити да го успокоите. Някои проучвания показват, че недоносените бебета са по-често раздразнителни от останалите и са по-чувствителни към външни фактори.

Като причина за това се сочи престоя им е кувьоз. Много от недоносените бебета свикват трудно на тишината на спокойствието на дома. При тях най-благоприятно действа пускането на нежна музика за фон.

Колкото повече опознавате своето малко съкровище, толкова по-добре ще знаете колко плач е нормално за него и какви са методи, които действат за успокояването му. Ако то е разстроено по-дълго от обикновено и нищо не спира сълзите му, трябва да се обадите на педиатъра. Ето и някои основни неща, които да направите, за да го утешите.

1. Убедете се, че бебето не е гладно.

2. Убедете се, че памперсът му е сух.

3. Проверете са признаци на болка и неразположение, като температура, зачервени венци, колики и други.

4. Отдалечете бебето си от шумни места и му дайте тишина и спокойствие.

5. Ако това не помогне, пробвайте с нежна музика или звука от пуснат сешоар (той наподобява звука в утробата - бел. авт.)

6. Хванете бебето на ръце, като притискате коремчето и лицето му гледа към земята.

7. Направете кратка разходка с бебешката количка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ