Напишете дума/думи за търсене

Анемия при новороденото

Преждевременно родените бебета често страдат от анемия, което означава, че нямат достатъчно червени кръвни телца.

Обикновено новородените съхраняват желязо до късните месеца на бременността и след това го използват, за да може организмът им да направи червени кръвни телца. Бебетата, които са родени твърде рано, нямат достатъчно време да ги изградят от количеството желязо, което имат в организма си.

Децата с анемия в повечето случаи имат проблеми с храненето и твърде често наддават килограми и ръст бавно. Здравословният проблем засяга и дишането и сърдечната дейност, като създава затруднения. Не бива обаче да се безпокоите, ако сте родител на бебе с анемия. Медицината е толкова напреднала, че наистина е излишно да се тревожите. След като проблемът е веднъж установен, лекарите ще ви насочат как да преодолеете анемията и да помогнете на своето дете.

Анемията се характеризира с бледост на кожата и лигавиците, нарушена функция на вътрешните органи, спадане нивото на хемоглобина, еритроцитите и хематокрита. До органите не достига достатъчно кислород поради заради стойности на хемоглобин, който е отговорен за пренасянето му.

Анемията преминава през две фази – компенсаторна и декомпенсаторна. В първата фаза възможностите за лечение са по-големи, защото все още няма нарушение в органите. В зависимост от теглото, възрастта и клиничната картина на детето неонатолозите преценяват какво ще бъде нейното лечение.

В повечето случаи се назначава режим, който да увеличи желязото в организма на бебето, както и се изписват медикаменти, подпомагащи производството на червени кръвни телца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ