Напишете дума/думи за търсене

В Акушеро-гинекологичният комплекс в Русе през 2017 г. са проплакали 1418 бебета

Увеличава се броят на семейните двойки, които се възползват от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца в сравнение с 2016 г. СНИМКА: АВТОРЪТ

71 бебета са родени от началото на 2018г. до днес в АГ комплекса към УМБАЛ "Канев" в Русе. Навръх Бабинден, се родиха близнаци, като до края на деня се очакваше още 4 майки да прегърнат своите рожби за първи път. В Акушеро–гинекологиченият комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2017 година са проплакали 1418 бебета или със 139 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България. От тях - 757 са момченца и 661 момиченца, както и 30 двойки близнаци.

Перинаталната детската смъртност е 9,16 промила -13 починали новородени. Броят на преминалите пациентки в структура Родилно през 2017 г. е 2 203, като 6 от тях са чужди граждани. През структура „Патологична бременност”, където се приемат бременни с всички отклонения на бременността, са преминали 677 пациентки. През 2017 год. 11 татковци и баби са се възползвали от услугата, която предлага АГ-комплекса - присъствие по време на раждане на своите деца. Увеличава се броят на семейните двойки, които се възползват от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца в сравнение с 2016 г. През изтеклата година продължи и работата във форматите за предродилна подготовка „Отворени врати” и „ Училище за родители”, в които са участвали 527 бъдещи майки и татковци. Особен интерес има към семинарните занятия с практическа насоченост. Целта на обучението е да се постигне правилна информираност около темите за раждането, кърменето и отглеждането на дете. АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ