Напишете дума/думи за търсене

9 признака, че вашият тийнейджър е депресиран

Липсата на апетит или редовното преяждане причиняват внезани и значителни промени в теглото, които може да са знак за депресия.

Отдръпва се от семейството и приятелите си,

Въпреки че всички тийнейджъри преминават през периоди, в които искат да са по-независими и да прекарват време сами, в повечето случаи не изолират добрите си приятели, както и семейния живот. Ако детето ви прави това, е възможно да страда от депресия. Затова намерете време всеки ден да го придърпате настрана. Поговорете си и разберете какво го тревожи.

Апатия

Ако някога детето ви е било развълнувано относно някое свое хоби или спорт, а сега показва лиса на интерес и го смята за безсмислено занимание, ако проявява безразличие относно приятелите си или всякаква лиса на ентусиазъм, може да изпитва по-дълбоки проблеми от тези на обикновените тийнейджъри. Уверете се, че поощрявате постиженята на детето си незавиимо в каква област са. Говорете с него и разберете защо му носят удоволствие. Намерете начин да изразите притесненята си от факта, че се отдръва от нещо, което преди го е правило щастлив.

Чувства се прекалено тъжен, безнадежден или виновен.

Смяната на настроенията и липсата на щастие определено не са необичайни за тийнейджърите, но ако детето ви се чувства тъжно повече от 2 седмици, това може да е знак за нещо по-сериозно от бошуващи хормони. Когато разговаряте с тийнейджъра, избягвайте опитите да го убедите, че не е депресиран и не го заливайте с въпроси. Децата са склонни да замълчат, когато им изнасяте лекции и им давате нежелани съвети. Просто се опитайте да разберете какво казва.

Промени в сън

Спането до обяд и оставането буден до късно вечер не са странни навици за типичния тийнейджър. Въпреки това, голямата умора, липсата на енергия, оставането в леглото по цял ден и будуването по цели нощти, може да са причина за притеснение особено ако имат негативно влияние върху ежедневието на детето ви. Насърчавайте го да тренира редовно, приготвяйте питателна храна за цялото семейство и се убедете, че заетата му програма не пречи на съня му.

Враждебност

Гневът и раздразнителността са често срещани емоции у всеки тийнейджър. Ако обаче детето ви е особено враждебено, опасно (за себе си или за другите) или прекалено чувствителено към отхвърляне, то може да страда от голям проблем. Ако му отгоеорите с гняв, няма да направите ситуацията по-добра - опитайте се да разсъждавате с него спокойно и рационално, когато се държи враждебнно.

Физически болки

Депресията може да доведе до болки в тялото. Ако детето ви се оплаква от трайни главоболия, болки в стомаха или гърба, и заедно с това проявява признаци на депресия, може да трябва да се обърнете към професионалист.

Липса на апетит или често преяждане

Липсата на апетит или редовното преяждане причиняват внезани и значителни промени в теглото, които може да са знак за депресия. Прготвянето и хапването на храната заедно с детето ви не само ще ви дава постоянна информация за хранителните му навици, но също така ще подпомогне създаването на по-силна връзка помежду ви.

Не се подчинява и се държи безотговорно

Повечето тийнейджъри си играят с огъня и изтласкват поставените им граници – нарушаването на вечерния час и закъсняването за училище са признаци на безотговорно поведение. Това обаче е нормално за един тийнейджър. Въпреки това пропускането на училище, употребата на наркотици, липсата на всякаква лична отговорност и поведенчески авторитети, са червен флаг. Уверете се, че държите всичкия алкохол и лекарства в дома си под ключ.

Внезапно сваля училищния си успех

Ако тийнейджърът ви винаги е бил добър в училище и изведнъж забележите спад в оценките, това може да е причина за известно безпокойство, особено ако има други признаци на депресията като апатия и безотговорно поведение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ