Напишете дума/думи за търсене

Приемът на Витамин К през бременността предпазва от кървене

Витамин К има основна роля за съсирването на кръвта и е важен за развитието на костите на плода. Липсата му през бременността може да причини кървене.

Макар тези случаи да са сравнително редки, последиците за бебето могат да са сериозни. Бебетата, които не са получавали достатъчно Витамин К през бременността, са застрашени от забавени процеси на възстановяване след наранявания.

Затова е препоръчително да включите в храненето си продукти, богати на Витамин К, за да се подсигурите допълнително. Прекалено големите количества в синтетична форма обаче могат да са токсични, така че е най-добре да си го набавяте чрез храната, а не с таблетки.

Хапвайте повече сурови плодове и зеленчуци - спанак, броколи, червено зеле, краставици, праз, целина, артишок. Консумирайте грах и боб, както и млечни продукти - извара, крема сирене и мляко. Включете в диетата си зехтин и нетлъсто месо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ