Напишете дума/думи за търсене

5 неща, които никога да не казвате на детето си

Ще го направя вместо теб

Това е една от най-вредните фрази, защото учи детето, че не може да се справи само. Никой не се е родил научен, затова когато то не успее да завърже връзките на обувките си, му кажете: „Сега не успя, но следващият път ще стане. Ще ти помогна, нека го направим заедно."

Искам да изкарваш само шестици

Всеки родител иска да вярва, че детето му е малък гений и ще жъне успехи както в училище, така и в живота. Ако може да рисува или пее, още по-добре, ще си има и хоби. Искането на свършенство от детето е лош навик. Така зараждате у него чуство на страх от провал, което често води до нервни атаки. Вместо да изисквате, бъдете горди с малчугана и му покажете, че оценявате услията, които е положил, за да научи за теста.

Яж си граха, полезен е за теб.

Не казвайте на децата си, че дадена храна е здравословна. Вместо да се фокусират върху хранителната й стойност, те автоматично предполагат, че всяка здравословна храна не е хубава на вкус. Затова ги накарайте да си изядат граха, като им обясните колко е вкусен и колко е весело малките му зрънца да се пукат в устата ви.

Спри да плачеш веднага!

Колкото и да сте изнервени, не забранявайте на детето си да плаче. Така сякаш му казвате, че е грешно да бъде тъжен, щастлив, раздразнителен и т.н. Освен това едва ли бихте казали на възрастен човек да спре да плаче, така че защо го правите с децата си?

Големите момчета/момичета не се плашат от...

Всички деца се страхуват, независимо на каква възраст са. Казвайки им обаче, че са прекалено големи за това чувство, малчуганите се чувстват назабелязани, сякаш възобще не сте ги чули. Затова ги попитайте какво точно ги плаши. С времето най-вероятно ще израстат проблема си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ