Напишете дума/думи за търсене

Детето ми прекарва твърде много време в игри на таблета. Какво да правя?

Живеем в XXI век, така че е нормално децата от малки да прекарват часове пред компютъра. Ако обаче смятате, че прекаляват с видеоигрите, трябва да предприемите мерки.

Първо обърнете внимание какво прави малчуганът в свободното си време. Ако има различно хоби от видеоигрите, като някакъв вид спорт например, лесно ще се отървете от проблема. Повечето експерти по детско развитие препоръчват т.нар. "общо време пред екрана", т.е. гледането на телевизия, сърфирането в интернет и видеоигрите да бъдат ограничени до 1-2 часа на ден. По този начин на малчугана ще му остава време да излиза с приятели и да върши домашните си задължения. Ето няколко предложения за запазване на „общото време пред екрана“.

Ако искате детето ви да играе само 30 минути на ден, му кажете ясно, че това е границата. Настройте таймер на телефона си. Когато мобилният ви сигнализира, че този половин час е изтекъл, е време видеоиграта да приключи. Когато детето ви се опитва да преговаря за повече време, спокойно може да преизчислите времевата граница, например на 45 минути. Ако малчуганът откаже да спре играта, просто я изключете. Вариант е да му я забраните за определен период от време, за да се начучи, че трябва да спазва правилата. Имате решение и когато детето ви се опива да протестира с думите: "Но аз съм в средата на играта!".

Не забравяйте обаче, че съществува функцията запазване на играта, така че малчуганът може да я спре, без да губи точки, улики, оръжия и т.н. Когато "времето изтече", предложете на детето си няколко алтернативни дейности. Например да играете на настолни игри, да чете книга с вас или да правите проект за изкуство и занаяти. Това би трябвало да му помогне да се освободи от играта. Не поставяйте компютъра или конзолата за видеоигри в стаята на детето си, където може да играе без надзор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ