Напишете дума/думи за търсене

Кои фактори влияят на половата идентичност на детето?

Най-често половата идентичност съответства с пола на индивида. Децата започват да осъзнават, че са от групата на мъжете или жените, когато са на около 2-годишна възраст.

Ролята на мъжа и жената в семейството

Децата копират моделите на поведение, които виждат всеки ден от своите родители. Те поглъщат навиците им и ги възпроизвеждат. Затова, ако в едно семейство майката сутрин пие кафе, а бащата чай, е логично синът им да прави като татко си и дори да се изненада, когато види друг мъж с чаша ароманто черно кафе. Не забрявайте, че детето ви наблюдава и си прави изводи. Ако искате да знае, че мъжете могат да готят, а жените да поправят разни неща вкъщи, покажете му го. Освен това му обяснете промените в нагласите на обществото. Например, вече не е нещо необчайно да видите хетеро мъж с обица на едното ухо.

Правилата, които следват, за да влязат в дадена полова група.

Традиционно до 7-годишна възраст децата смятат, че има строги правила, за да бъдеш момче или момиче. Това е така, защото искат да се индентифицират с определена полова група. Момиченцата са по-претенциозни към дрехите си, защото са чували са, че жените са суетни. В повечето случаи искат рокли като на любимите си принцеси.

Момчетата не плачат, но на момичетата е разрешено.

Родителите се отнасят различно към момчетата и момичетата, когато паднат и ожулят колената си. Първите окуражат да бъдат силни, защото мъжете не бива да плачат. На момичетата обаче рядко им казват така. На тях им е позволено да бъдат слаби. Хубаво е обаче да насърчавате детето да изразява чувствата си, независимо от пола му.

Половите стереотипи на малкия екран

Половите стереотипи, които малчуганите наблюдават на малкия екран, също са от голямо значение. Да вземем например рекламите. Тези, свързани със спорт - обикновено показват силни и здрави мъже. В почистващие продукти обаче има жени, които случайно носят в чантата си прах за пране. Не на последно място рекламите представят образа на „перфекната“ жена – слаба и висока домакиня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ