Напишете дума/думи за търсене

Едва на 29, този доктор зарадва десетки с рожба

Д-Р ЯВОР МАЛИНОВ

Причината за увеличаващите се двойки с проблем е, че жените раждат за първи път все по-късно

“24 часа” публикува ежеседмичната рубрика на Нова тв “Истории на успеха с Деси Банова”.

Във време, когато все повече двойки се сблъскват с невъзможността да създадат поколение, той е там, за да помага и да предлага решения. Той е само на 29 г., но вече е зарадвал десетки семейства с така чаканата и жадувана рожба. Представям ви д-р Явор Малинов - специалист по репродуктивна медицина. 

- Как се случи така, че се насочихте към лекарската професия?

- Майка ми и баща ми са лекари. Малко или много, аз от училище знаех, че с това ще се занимавам. Играех си на “Спешно отделение”, като бях в училище, и се правех на лекар още оттогава. Интересуваше ме математиката, интересуваше ме физиката, свиря на три музикални инструмента, имах много голям интерес по химия, по физика, по биология, но никога не съм си мислил и за секунда, че ще работя нещо друго освен медицина.

- Какви са според вас причините все повече двойки да имат репродуктивни проблеми?

- Недвусмислена е причината според мен. Това е непрекъснато покачващата се възраст на средностатистическата първескиня. Жените все по-късно стават майки и дават голям период от време, в който различни състояния могат да ги увредят до такава степен, че да намалят тяхната възможност да забременеят. Например яйчниковият резерв започва да намалява изключително много след 37-38-годишна възраст, може да се изчерпи. Има различни състояния като хламидиална инфекция, тазовъзпалителна болест, които могат да направят маточните тръби непроходими. Други фактори: все по-задълбочаващият се мъжки фактор, някои професии, които са свързани с повече седене, например програмисти, шофьори, тираджии и т.н., са с по-лоши спермограми, те се увреждат във времето. Така че колкото повече една двойка забавя това във времето, толкова по-трудно става забременяването. Например за Гърция е най-голямата възраст в света на средностатистическата първескиня - 31 години и няколко месеца. За България е по-малко, но пък в България има различни етнически групи. Етническите българи доста късно забременяват и раждат, някои други етнически групи - по-рано.

- А кога трябва да се обърнем към специалист?

- Репродуктивен проблем означава 12 месеца необезопасени полови контакти без възникване на бременност за жени, които са до 35 години, след това този срок пада на 6 месеца. Ако има такива двойки, те незабавно трябва да потърсят помощта на репродуктивен специалист, не амбулаторен гинеколог, а на репродуктивен специалист. Не бива да протакат нещата, защото в един момент могат да се окажат в ситуация, в която много трудно вече можем дори и ние чрез асистирана репродукция да постигнем какъвто и да е резултат. Колкото се може по-рано двойките да си имат деца, но разбирам, че всъщност това в крайна сметка си е социален проблем.

- Вие сте само на 29 години, а зад гърба си вече имате много успешни интервенции и манипулации, които са довели до появата на здрави бебчета. На какво се дължи това: на любов към професията, на талант, на много упоритост, на труд?

- Преди всичко се дължи на късмет, че аз съм един от хората, които са имали късмета да бъдат насочени в работата си, в случая от моите родители и от други специалисти. Упорит труд със сигурност и най-вече удовлетворението служи като мотивация - удовлетворението от положителния тест за бременност при двойка, която от 15 години не може да си има бебе. Усещането е страхотно, то е двигателят, който ни движи напред в тази професия.

- За съжаление, наблюдаваме тенденция все повече млади лекари - добри специалисти, да напускат България и да работят в чужбина. Вас какво ви мотивира да останете тук?

- Това, което ме мотивира, е, че има къде да практикувам. Също обичам държавата, в която съм роден. Факт е, че например в България се произвеждат повече медицински специалисти, отколкото има потребност заради голямото количество университети, но вярвам, че тези хора, оставайки тук, също биха имали много добър живот.

Явор Малинов се вълнува при всеки положителен тест за бременност на негова пациентка.
Явор Малинов се вълнува при всеки положителен тест за бременност на негова пациентка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ