Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в главата на 2-годишно дете, когато мама и татко се разделят

Макар на тази възраст вашето бебе да е все още много малко, това в никакъв случай не значи, че не би усетило промяна в семейната среда. Ако до този момент е срещало грижа и присъствие и от двамата родители и таткото се е включвал активно във всекидневието му, то може да очаквате реакция.

Бебетата и децата до 2-годишна възраст реагират на стресовата ситуация по малко по-различен начин. Това се дължи на невъзможността да се изразяват чрез думи и основно на това, че все още не е настъпил периодът на социализация. Това обаче не означава, че няма да видите реакция от случващото се. Раздразнителност, нервност и плач - това са симптомите, които ще прояви вашето дете, ако усети рязка раздяла от единия родител, с когото е свикнало.

Колкото и да ви е трудно да реагирате практично, а не емоционално в такъв момент, се постарайте да мислите разумно. Нагласите за света и любовта се формират през първите няколко години. Ето защо е особено важно детето да не се отделя от мама и татко, докато навърши 3. Разбира се, при тази възраст ще се наложи да изчакате със съобщаването на новината, но се постарайте да нагласите така графика си, че то да прекарва достатъчно време и с двама ви.

Бебетата до 2 годинки се справят със стресови ситуации предимно чрез успокояване, гальовност и прегръдки. Дори и да ви е трудно, не позволявайте на случващото се да ви изнерви и това да доведе до липса на внимание от ваша страна към него. Гушкайте го колкото се може повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ