Напишете дума/думи за търсене

3 грешки на родителя, който отглежда тийнейджър

Тийнейджърите в днешно време са по-чувствителни към случващото се около тях. Често се разстройват от недоверието на родителите им или от наставническия им тон, когато говорят за гаджета или приятели. Затова, ако отглеждате тийнейджър, е препоръчително да не правите следите неща.

1. Да очаквате най-лошото от децата си

За много родители да отглеждат тийнейджър е предизвикателство. Те смятат, че трябва да го предпазват от наркотици, алкохол и започване на сексуален живот. Затова предприемат мерки. Целта, разбира се, е да спрат лошото поведение макар че то може още да не се е зародило. Така тийнейдърите се чувстват длъжни да не се държат подобаващо, щом към тях се отнасят като към престъпници. Затова наложете наказания на детето си, ако имате доказателства, че се е държало зле, а не само подозрения.

2. Четете прекалено много книги за родители

Доверете се на родителските си инстинкти, а не на съветите, които четете в родителските книги, писани от експерти в областта. Не че те са лоши, но понякога заменят вродените майчински и бащини усещания, които на моменти са от голямо значение. Всеки родител има собствен стил на възпитание. Ако съветите на книгите не се вписват в него, просто ги зачеркнете. Освен това никое дете не се вписва в определен шаблон.

3. Опитвате се да моделирате харакера и външния вид на детето си спрямо вкуса ви

Може и да не харесвате прическата или дрехите на детето си, но е грешка да му ги забраните. Напротив, предпазвайки тийнеджъра от грешки, които може да му се случат, го лишавате от ценен житейски опт. Ще се научи да се справя с предизвикателствата на живота само ако излезе от зоната си на комфорт. Затова бъдете по-отстъпчиви за дребните неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ