Напишете дума/думи за търсене

Най-важното нещо за ваканцията: правилата важат и през това време на годината! Внимавайте и си отваряйте очите на четири с малките

Ваканцията на децата започна, а с това започнаха и повтарящите се всяко лято тюхкания на родителите как да осигурят пълноценна почивка на наследниците си.

Преди 3-4 десетилетия това не беше чак такъв проблем, защото възможностите бяха ограничени. По-точно - само две. През лятото децата се пращаха на село при баба и дядо с изключение на двете седмици отпуск на родителите, когато семейството вкупом заминаваше на море. На родното Черноморие, защото почивката на чуждо море беше нещо немислимо за средностастическия българин.

Днес обаче възможностите са много повече и по-разнообразни. Но това не прави избора по-лек, а и разходите са много по-големи, отколкото бяха само едно поколение назад.

Зависи, разбира се, от възрастта на детето. На малкото, което не е навършило 3 години, “плаж” може да се осигури по всяко време - достатъчно е да има двор или дори само тераса, на която да се сложи надуваемо басейнче. Но един тийнейджър очаква от ваканцията вълнуващи преживявания. И това го кара да се впуска в приключения, често пъти без да преценява правилно рисковете и дали умее да се справи с тях.

Точно затова първото и най-важно нещо при организирането на лятната почивка на децата е

тя да е безопасна

Често подрастващите и особено тийнейджърите се опияняват от чувството за свобода, което им дава ваканцията, и забравят, че правилата важат и по това време на годината. Затова задачата на всеки родител е да очертае заедно с детето си какво е позволено и какво не и да определи заедно с него правилата, които ще се спазват. С тийнейджърите например трябва да се обсъдят рисковете, които крият много места: молове, дискотеки, плажове, игрални зали, пързалки. Защото на такива места децата може да станат жертва на масова паника, на насилие, измама и кражба.

Лятото не е само плаж. Много възможности има децата да научат нещо полезно - например езици и познания за програмиране и роботика.
Лятото не е само плаж. Много възможности има децата да научат нещо полезно - например езици и познания за програмиране и роботика.

За деца до десет години посещението на такива места без родител е риск, с който те все още не са готови да се справят. Но още на тази възраст те трябва постепенно да изработват умения да се справят в тази среда - да се научат да избягват масовото струпване на хора, да разпознават недобронамерения интерес, да различават и да отказват участие в действия, които смятат за неправилни.

Безопасността е на първо място при организиране на почивката на детето и в друго отношение. Родителят е длъжен да провери задълбочено какви правила за безопасност се спазват на плажа, в аквапарка, на детския лагер и навсякъде другаде, където го праща. Много родители, които обичат да почиват сред природата, са готови да водят децата си например на къмпинг, често на много красиви места сред природата. Забравяйки, че това често е далеч от населени места, където все пак човек може да получи бързо спешна медицинска помощ. Затова при избора на лятна почивка на детето е най-добре да се търсят “цивилизовани” места, в които е сигурно, че има медицинско обслужване.

Другият важен въпрос по това време на годината е, че децата, които вече ходят на училище, не може съвсем да занемарят подготовката си. Лятото е време, в което ученикът трябва поне да прочете задължителната литература, която в училище им се дава за ваканцията. Много добра идея в това отношение са и

летните курсове по

чужди езици за деца

Организират се от почти всички фирми за чуждоезиково обучение. А за по-големите деца институции като Британския съвет, “Алианс Франсез” и др. организират летни езикови ваканции в съответните държави. Макар че не са никак евтини - двуседмични интензивни занимания в чужбина струват от 160 евро нагоре, а едномесечен курс в Англия може да струва и 1200 паунда. Но този разход си заслужава, защото ако на тази възраст детето усвои чуждия език и се научи да се оправя с него в естествената му среда, значи може да се каже, че говори този език.

Столични опции

за децата през лятото

Лятно училище предлага и Зоологическата градина в София

Поради големия интерес групите са до средата на август и повечето вече са запълнени. Приемат се само деца, завършили първи клас, защото има образователни задачи, свързани с четене и писане. Програмите са разделени на две - за различните възрастови групи - от 7 до 10 г. и от 11 до 14 г. Има и специално създадени учебни тетрадки с цветни илюстрации.

Седмичната програма за лятното зооучилище включва от запознаване с историята на Софийския зоопарк до грижи за някои от животните в екологичния център.

Има много викторини - като например за рекордите в животинския свят, спортни занимания и екологични игри, демонстрации с обучени животни.

В един от дните е организирана арт работилница и децата сами създават животни. И не на последно място - по време на училището децата се запознават с основните заплахи за биоразнообразието на планетата, застрашените животни и природозащинитеи и екологичните практики.

Във всеки от дните децата посещават различни сектори от зоопарка и научават интересни факти за животните.

Цената е 72 лв. на седмица и не включва транспорт и храна.

l

Ваканция в музея организира Регионалният исторически музей на София

Специална детска програма са организирали от музея до края на юни. Цената е 100 лв., а занималнята се провежда в сградата на музея в бившата баня в центъра на столицата.

Тази ваканция ще съчетае полезното с приятното за децата.

Програмата включва запознаване с културно-историческите забележителности на столицата, но информацията е поднесена не само с разходки и разглеждане на място, но и с много игри и творчески работилници.

В деня за археология например децата се запознават с историята на базиликата “Св.София” и се научават как се реставрират мозайки, като сами правят свое пано от нея.

Ще могат да влязат в Народното събрание, в БНБ, но и в някои от известните храмове в центъра - “Св. Неделя”, “Св. Георги Победоносец”- Ротондата, софийската синагога, джамията “Баня баши”.

Предвидена е и среща с новите технологии: 3D писалки и 3D принтери в Американския център на Столичната библиотека, както и посещаване на детския филиал на библиотеката. А в един от дните се влиза зад кулисите на Кукления театър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ