Напишете дума/думи за търсене

Влияе ли лошият почерк върху напредъка на вашия малък ученик

Принуждавайки детето да пише красиво, забравяме, че калиграфията е специален вид изобразително изкуство. Не всеки има идеален почерк. 

Няма доказателство, че лошият почерк влияе върху напредъка в училище. Грозното писане обаче може да доведе до неразбиране на текста от страна на учителя и съответно - по-слаба оценка.

Признайте си честно, не изисквате ли от детето си да пише красиво? Колко често повтаряте на своя малък ученик изречението "пиши красиво". Казвайки това, трябва да сте наясно защо точно изисквате това от детето - дали защото самите вие сте перфекционист, или защото наистина смятате, че идеалният почерк има отношение към развитието на малчугана.

Какъвто и да е отговорът, имайте предвид, че не бива да прекалявате с изискванията за почерка. Това не означава да оставите нещата на произвола на съдбата. Нито казваме, че не е похвално да насърчавате детето си да пише хубаво. Има обаче някои родители, които се вманиачават в идеята за съвършенство и държат всички букви да бъдат с абсолютно еднаква височина и наклон. Не забравяйте, че детската ръка няма как да бъде винаги абсолютно прецизна и това е напълно приемливо.

Правилото за това доколко е правилно да изисквате от детето в тази насока, е съвсем просто. То не трябва да бъде за сметка на бързината. Т.е. красивото писане на бива да отнема от времето при контролно в училище, например.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ