Напишете дума/думи за търсене

Проследяване на бременност при жени със захарен диабет

За състоянието на жената през периода на бременноста от първостепенно значение е промяната в хормоните. През първия триместър под въздействието на естрогените и прогестерона чувствителността на клетките към инсулин е повишена.

Това може да доведе до хипогликемични състояния. През първите 6 месеца от бременността, под действие на хормоните, които се отделят от плацентата - глюкозата по-трудно се движи към клетките. Причина за това е намалената чувствителност към инсулин.

Първи триместър – контрол на кръвната захар

При жени с доказан диабет нарушенията във въглехидратния метаболизъм се задълбочават. Високите стойности на кръвна захар са вредни за плода, защото в този етап се формират органите. 

Втори триместър - провежда се ултразвуково изследване и биохимичен скрининг между 16 - 18 г.с.

През 24 - 26 гестационна седмица се провежда ултразвуково изследване с измерване на бипариетален диаметър на плода и коремна обиколка. Прави се с цел да се оцени растежът на плода.

Трети триместър - провеждат се ултразвукови изследвания на всеки две седмици с цел ранно откриване на признаци на засилен растеж на плода

На всеки преглед се следи количеството околоплодна течност, защото при захарен диабет може да е повишена. Чрез ултразвуково изследване се установява кръвотока към плода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ